May 27, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Seokguram Grotto and Bulguksa Temple
NaM5Q2ttTjc

Seokguramgrot en Bulguksatempel

  • Zuid-Korea

De Seokguramgrot en Bulguksatempel zijn één van de tien werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zuid-Korea, opgenomen op deze lijst in 1995, het is een cultuurerfgoed.
De Seokguramgrot is te vinden in het zuidoosten van Zuid-Korea aan de kant van de Japanse Zee. De grot is gemaakt in de 8e eeuw en bevat een monumentaal standbeeld van Buddha die over de zee uitkijk in lotuspositie met de handen in de "bhumisparsha mudra" positie. Dit is het teken van de historische Buddha waarmee de aarde wordt opgeroepen kennis te nemen van zijn realisatie van de verlichting. Het beeld is 3.45 meter hoog. Achter het beeld is een lotusbloem gemaakt, wat achter het hoofd van de Buddha uitziet als een halo, wanneer het van de voorkant wordt bekeken.
Het beeld wordt omgeven door 39 portretten van goden, Bodhisattva's en discipelen in reliëf, in graniet, gebeeldhouwd. Het wordt als een meesterwerk van boeddhistische kunst beschouwd in het Verre Oosten.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
736
Inschrijvingsjaar:
1995
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Zuid-Korea, officieel de Republiek Korea, is een land in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent op het zuidelijk deel van het Koreaans Schiereiland dat na de splitsing van het land Korea in 1945 officieel bekend werd als de Republiek Korea. Zuid-Korea grenst aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea, de Gele Zee, de Straat Korea en de Japanse Zee. Zuid-Korea heeft ongeveer 3000 eilanden die vooral voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Er wonen ongeveer 50 miljoen mensen in Zuid-Korea.
Het klimaat in Zuid-Korea neigt naar een vochtig continentaal klimaat en een vochtig subtropisch klimaat en wordt beïnvloed door de Oost-Aziatische moesson met sterke regenval in de zomer gedurende een kort regenseizoen genaamd "jangma" tussen begin juni en eind juli. De winter kan extreem koud zijn met een minimumtemperatuur die kan terugvallen tot onder de -22°C in het binnenland.
De vechtkunst taekwondo vindt zijn oorsprong in Korea. In de jaren 1950 en 1960 werden de regels gestandaardiseerd en in 2000 werd taekwondo een officiële Olympische sport. Andere Koreaanse vechtkunsten zijn onder andere taekgyeon, hapkido, Tang Soo Do, Kuk Sool Won, Kumdo en subak.

Provincies:

Gyeonggi-do, Gangwon-do, Chungcheongbuk-do, Chungcheongnam-do, Jeollabuk-do, Jeollanam-do, Gyeongsangbuk-do, Gyeongsangnam-do, Jeju-do

Landoppervlakte:
100188 km²
Hoofdstad:
Seoel
Overige steden:

Busan, Daegu, Daejeon, Gwangju, Gyeongju, Incheon, Seogwipo, Suwon, Ulsan

Landnummer:
82
Internetlandcode:
.kr
Aantal inwoners:
50924172
Valuta:
  • Zuid-Koreaanse Won
Taal:
Koreaans
Bezienswaardigheden:

Haeinsatempel Janggyeong Panjeon, Jongmyo heiligdom, Changdeokgung-paleiscomplex, Hwaseong-vesting, Bulguska, Haeundae Beach, Hallasan, Beomeosa

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.