April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Seokguram Grotto and Bulguksa Temple
NaM5Q2ttTjc

Seokguramgrot en Bulguksatempel

  • Zuid-Korea

De Seokguramgrot en Bulguksatempel zijn één van de tien werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zuid-Korea, opgenomen op deze lijst in 1995, het is een cultuurerfgoed.
De Seokguramgrot is te vinden in het zuidoosten van Zuid-Korea aan de kant van de Japanse Zee. De grot is gemaakt in de 8e eeuw en bevat een monumentaal standbeeld van Buddha die over de zee uitkijk in lotuspositie met de handen in de "bhumisparsha mudra" positie. Dit is het teken van de historische Buddha waarmee de aarde wordt opgeroepen kennis te nemen van zijn realisatie van de verlichting. Het beeld is 3.45 meter hoog. Achter het beeld is een lotusbloem gemaakt, wat achter het hoofd van de Buddha uitziet als een halo, wanneer het van de voorkant wordt bekeken.
Het beeld wordt omgeven door 39 portretten van goden, Bodhisattva's en discipelen in reliëf, in graniet, gebeeldhouwd. Het wordt als een meesterwerk van boeddhistische kunst beschouwd in het Verre Oosten.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
736
Inschrijvingsjaar:
1995
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.