February 23, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

poyWuEA6HT0

Great Smoky Mountains National Park

  • Verenigde Staten van Amerika

Great Smoky Mountains National Park is een nationaal park in de Amerikaanse staten North Carolina en Tennessee, dat een groot deel van de Great Smoky Mountains beschermt. Met bijna 9,5 miljoen bezoekers in 2010 is dit het best bezochte park van het land. Het gebied is in 1934 ingericht als nationaal park en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het reliëf, de overvloedige regenval, en de aanwezigheid van oerbossen zijn de oorzaken van de rijkdom aan fauna en flora. Er komen zo'n 10.000 soorten planten en dieren voor in het park. Volgens parkbeheerders telt het park 200 vogelsoorten, 66 soorten zoogdieren, 50 soorten vissen, 39 soorten reptielen en 43 soorten amfibieën, waaronder veel longloze salamanders. Het park heeft een opmerkelijk hoge populatie zwarte beren, op zijn minst 1800. In 2001 werd de wapiti geherintroduceerd.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
259
Inschrijvingsjaar:
1983
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.