May 27, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

SjkiKHker1Y

La Fortaleza en de nationale historische site van San Juan in Puerto Rico

  • Verenigde Staten van Amerika

La Fortaleza is de officiële residentie van de gouverneur van Puerto Rico en bevindt zich in San Juan. Het gebouw is ook wel bekend als Palacio de Santa Catalina ("Paleis van Sint-Caterina"). Het is het oudste luxe herenhuis in de Nieuwe Wereld.

La Fortalezza werd gebouwd tussen 1533 en 1540 om de haven van San Juan te verdedigen. Nadien volgden verschillende andere militaire versterkingen, zoals het Kasteel San Felipe del Morro, het Kasteel van San Cristobal en het Fort van San Gerónimo. De bouw ervan werd goedgekeurd door Keizer Karel V ter bescherming tegen aanvallen door de de Taíno, de oorspronkelijke bevolking, en door piraten en boekaniers.

Tijdens de reconstructie in 1640 werd de kapel van Santa Catalina, die oorspronkelijk buiten de muren gevestigd was, afgebroken en geïntegreerd in de wanden van de structuur.

Criteria
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
266
Inschrijvingsjaar:
1983
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS , vaak Amerika genoemd, zijn een federatie van 50 staten en het District of Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Twee van de vijftig staten, Alaska en Hawaï, grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China en India. Tevens is het het op twee na grootste land in oppervlakte, na Rusland en Canada.
De VS wordt in het noorden begrensd door Canada en in het zuiden door Mexico. De westkust wordt gevormd door de Grote of Stille Oceaan terwijl de Atlantische Oceaan ten oosten en de Golf van Mexico ten zuiden van het land liggen. De zeegrens met Rusland loopt tussen de Diomedeseilanden: Groot-Diomede en Klein-Diomede. De twee eilanden liggen maar enkele kilometers van elkaar verwijderd. Alaska heeft zijn noordgrens aan de Noordelijke IJszee. Washington D.C. is de hoofdstad en het politieke centrum, New York is de grootste stad en het economisch centrum.
De VS heeft verregaande samenwerkingsovereenkomsten met de onafhankelijke landen Marshalleilanden, Palau en Micronesia. Deze overeenkomsten, die bekendstaan als de Compacts of Free Association, regelen de financiële hulp en de defensie van deze landen door de Verenigde Staten, alsook algemeen militair gebruik van gebieden erin. Bovendien is de VS met buurlanden Mexico en Canada verbonden in NAFTA.

Provincies:

Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Californië, Florida, Illinois, New York, Ohio, Pennsylvania, Texas, Virginia, Washington

Landoppervlakte:
9826675 km²
Hoofdstad:
Washington D.C.
Overige steden:

New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, Phoenix, San Diego, San Fransisco, Atlanta, Miami, Boston, Denver, New Orleans, Detroit, Las Vegas

Landnummer:
1
Internetlandcode:
.us
Aantal inwoners:
323995528
Valuta:
  • Amerikaanse Dollar
Taal:
Engels
Bezienswaardigheden:

Centraal Park , National September 11 Memorial & Museum, De fonteinen van de Bellagio, Metropolitan Museum of Art, Alcatraz , Golden Gate Bridge , Manhattan Skyline, Lincoln Memorial, Savannah Historic District , Blue Ridge Parkway, Brooklyn Bridge, Statue of Liberty

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.