August 15, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Historische dorpen van Korea:Hahoe en Yangdong

  • Zuid-Korea

Hahoe en Yangdong zijn twee representatieve historische clan-dorpen in Zuid-Korea, die in 2010 door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Beide dorpen zijn in de 14de-15de eeuw ontstaan.
Hun ligging, beschut door beboste bergen met uitzicht op een rivier en open agrarische gebieden, vormt een afspiegeling van de gedistingeerde aristocratische confuciaanse cultuur van het begin van de Joseon-dynastie (1392-1910). De dorpen waren zo gelegen dat ze door het omliggende landschap zowel lichamelijk als geestelijk gevoed werden.
De landschappelijke ligging van de dorpen werd door 17de- en 18de-eeuwse dichters geroemd om haar schoonheid.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1324
Inschrijvingsjaar:
2010
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Zuid-Korea, officieel de Republiek Korea, is een land in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent op het zuidelijk deel van het Koreaans Schiereiland dat na de splitsing van het land Korea in 1945 officieel bekend werd als de Republiek Korea. Zuid-Korea grenst aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea, de Gele Zee, de Straat Korea en de Japanse Zee. Zuid-Korea heeft ongeveer 3000 eilanden die vooral voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Er wonen ongeveer 50 miljoen mensen in Zuid-Korea.
Het klimaat in Zuid-Korea neigt naar een vochtig continentaal klimaat en een vochtig subtropisch klimaat en wordt beïnvloed door de Oost-Aziatische moesson met sterke regenval in de zomer gedurende een kort regenseizoen genaamd "jangma" tussen begin juni en eind juli. De winter kan extreem koud zijn met een minimumtemperatuur die kan terugvallen tot onder de -22°C in het binnenland.
De vechtkunst taekwondo vindt zijn oorsprong in Korea. In de jaren 1950 en 1960 werden de regels gestandaardiseerd en in 2000 werd taekwondo een officiële Olympische sport. Andere Koreaanse vechtkunsten zijn onder andere taekgyeon, hapkido, Tang Soo Do, Kuk Sool Won, Kumdo en subak.

Provincies:

Gyeonggi-do, Gangwon-do, Chungcheongbuk-do, Chungcheongnam-do, Jeollabuk-do, Jeollanam-do, Gyeongsangbuk-do, Gyeongsangnam-do, Jeju-do

Landoppervlakte:
100188 km²
Hoofdstad:
Seoel
Overige steden:

Busan, Daegu, Daejeon, Gwangju, Gyeongju, Incheon, Seogwipo, Suwon, Ulsan

Landnummer:
82
Internetlandcode:
.kr
Aantal inwoners:
50924172
Valuta:
  • Zuid-Koreaanse Won
Taal:
Koreaans
Bezienswaardigheden:

Haeinsatempel Janggyeong Panjeon, Jongmyo heiligdom, Changdeokgung-paleiscomplex, Hwaseong-vesting, Bulguska, Haeundae Beach, Hallasan, Beomeosa

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.