April 28, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Three Castles, Defensive Wall and Ramparts of the Market-Town of Bellinzona
hwNcxZfyWBw

Drie kastelen, stadsmuur en bolwerken van marktstad Bellinzona

  • Zwitserland

De drie kastelen, stadsmuur en binnenstad van Bellinzona vormen samen één van de elf Zwitserse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bellinzona ligt in het Italiaanstalige kanton Ticino.
Het werelderfgoed van Bellinzona bestaat uit een aantal versterkingen rondom de burcht van Castelgrande, die op een rots staat en uitkijkt over de hele vallei van de rivier de Ticino. Castelgrande is gebouwd in de 10e eeuw en is het grootste van de drie kastelen. Er zijn twee markante torens in het kasteel, de witte en de zwarte toren. Vanuit het kasteel lopen versterkte muren ter bescherming van de binnenstad.
Het tweede kasteel, Montebello, is opgenomen in de verdedigingsmuur. Deze vesting stamt uit het einde van de 13e eeuw met uitbreidingen in het midden van de 14e eeuw en aan het einde van de 15e eeuw. De verdedigingsmuur is rond 1480 gebouwd, en daarvan staat nog ongeveer 2/3 deel overeind.
De derde burcht, Sasso Corbaro, ligt geïsoleerd op een rots ten zuidoosten van de andere versterkingen. Ze is gebouwd aan het einde van de 15e eeuw.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
884
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.