April 29, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Hawaii Volcanoes National Park
dh2Z6s68R0s

Hawaii Volcanoes National Park

  • Verenigde Staten van Amerika

Hawaii Volcanoes National Park is een nationaal park in het zuiden van het eiland Hawaï in de staat Hawaï in de Verenigde Staten. Het park, dat is opgericht in 1916, laat de resultaten zien van 30 miljoen jaar vulkanisme dat nieuw land heeft gecreëerd met een uniek nieuw ecosysteem. Sinds 1987 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2003 werd het park met 457,3 km² uitgebreid toen de voormalige Kahuku Ranch aan het park werd toegevoegd.

Het park strekt zich uit van zeeniveau tot de 4170 m hoge top van een van 's werelds grootste vulkanen, de Mauna Loa. Binnen het park bevindt zich ook de Kilauea, een nog kleine vulkaan met een hoogte van 1247 m die een van de meest actieve vulkanen ter wereld is, en die wetenschappers inzicht geeft in het ontstaan van de Hawaïaanse eilanden. Het park heeft een oppervlakte van 1308,9 km².
Het verhaal gaat dat als een bezoeker een vulkanische steen uit Hawaï mee naar huis neemt, hem allerlei vreselijke dingen overkomen tot de steen weer teruggebracht wordt naar Hawaï. Hoewel dit gebaseerd zou zijn op een oud Hawaïaans volksgeloof, kan de oorsprong van deze legende door historici niet verder getraceerd worden dan het midden van de 20e eeuw.

Criteria
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
409
Inschrijvingsjaar:
1987
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.