September 24, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

La Chaux-de-Fonds / Le Locle stadsplanning van horlogemakersstadjes

  • Zwitserland

La Chaux-de-Fonds is een stad in Zwitserland, gelegen in het kanton Neuchâtel, in het Juragebergte. De stad is bekend om zijn horloge-industrie, architectuur en zijn sportieve en culturele instellingen.
De stad is met ruim 37.000 inwoners de elfde stad van Zwitserland, na Genève en Lausanne de derde van het Franssprekende gedeelte (Romandië). Na Davos is het, op 1000 meter hoogte, de hoogstgelegen stad van Zwitserland.
La Chaux-de-Fonds ligt in een dal van het Juragebergte, op een kleine 10 kilometer van de Franse grens. Het laagste punt, Avenue Leopold-Robert, ligt op 991 meter, en het hoogste punt op 1100 meter.
Le Locle is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Neuchâtel, en maakt deel uit van het district Le Locle. Le Locle telt 10.311 inwoners. In 2009 werd Le Locle samen met La Chaux-de-Fonds door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de specifieke stadsplanning als horlogemakersstadjes.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1302
Inschrijvingsjaar:
2009
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Zwitserland, officieel de Zwitserse Bondsstaat, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.
Zwitserland is een binnenstaat met een oppervlakte van 41.284 km² en ca. 8,1 miljoen inwoners. Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als 'bondsstad'. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd door het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het is geen lid van de Europese Unie, maar economisch wel sterk afhankelijk van de EU.
Volgens de overlevering is het Oude Eedgenootschap - een confederatie die de voorloper was van de huidige bondsstaat Zwitserland - ontstaan in de 13e eeuw uit de Bondsbrief van 1291, een overeenkomst tussen de drie "oerkantons". Hoewel het land daarmee een lange geschiedenis als zelfstandige staat heeft, is de Zwitserse cultuur sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Duits, Frans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans. De 'neutrale' naam van het land is de Latijnse benaming Confœderatio Helvetica.

Provincies:

Oost-Zwitserland, Zürich, Centraal-Zwitserland, Noordwest-Zwitserland,Ruimte Middenland, Lemaanse regio, Ticino

Landoppervlakte:
41284 km²
Hoofdstad:
Bern
Overige steden:

Zürich, Genève, Basel, Lausanne, Luzern, Lugano, Winterthur, Biel

Landnummer:
41
Internetlandcode:
.ch
Aantal inwoners:
8179294
Valuta:
  • Zwitserse Frank
Taal:
Duits
Bezienswaardigheden:

Abdij van Sankt Gallen, Benedictijns klooster Sankt Johann, Oude binnenstad van Bern, Kastelen van Bellinzona, Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, Monte San Giorgio, Bodenmeer, Meer van Genève, het Meer van Neuchâtel, Rheinfall, Kapelbrug

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.