October 5, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Monumentale grondwerken van Poverty Point

  • Verenigde Staten van Amerika

Poverty Point is een geheel van prehistorische grondwerken van de Poverty Point-cultuur in de Amerikaanse staat Louisiana. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van monumentale grondwerken in Noord-Amerika, aangelegd tussen ongeveer 1750 en 1150 voor Christus, dat niet werd overtroffen gedurende ten minste 2000 jaar. De site is een Nationaal Monument en staat sinds 2014 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1435
Inschrijvingsjaar:
2014
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS , vaak Amerika genoemd, zijn een federatie van 50 staten en het District of Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Twee van de vijftig staten, Alaska en Hawaï, grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China en India. Tevens is het het op twee na grootste land in oppervlakte, na Rusland en Canada.
De VS wordt in het noorden begrensd door Canada en in het zuiden door Mexico. De westkust wordt gevormd door de Grote of Stille Oceaan terwijl de Atlantische Oceaan ten oosten en de Golf van Mexico ten zuiden van het land liggen. De zeegrens met Rusland loopt tussen de Diomedeseilanden: Groot-Diomede en Klein-Diomede. De twee eilanden liggen maar enkele kilometers van elkaar verwijderd. Alaska heeft zijn noordgrens aan de Noordelijke IJszee. Washington D.C. is de hoofdstad en het politieke centrum, New York is de grootste stad en het economisch centrum.
De VS heeft verregaande samenwerkingsovereenkomsten met de onafhankelijke landen Marshalleilanden, Palau en Micronesia. Deze overeenkomsten, die bekendstaan als de Compacts of Free Association, regelen de financiële hulp en de defensie van deze landen door de Verenigde Staten, alsook algemeen militair gebruik van gebieden erin. Bovendien is de VS met buurlanden Mexico en Canada verbonden in NAFTA.

Provincies:

Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Californië, Florida, Illinois, New York, Ohio, Pennsylvania, Texas, Virginia, Washington

Landoppervlakte:
9826675 km²
Hoofdstad:
Washington D.C.
Overige steden:

New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, Phoenix, San Diego, San Fransisco, Atlanta, Miami, Boston, Denver, New Orleans, Detroit, Las Vegas

Landnummer:
1
Internetlandcode:
.us
Aantal inwoners:
323995528
Valuta:
  • Amerikaanse Dollar
Taal:
Engels
Bezienswaardigheden:

Centraal Park , National September 11 Memorial & Museum, De fonteinen van de Bellagio, Metropolitan Museum of Art, Alcatraz , Golden Gate Bridge , Manhattan Skyline, Lincoln Memorial, Savannah Historic District , Blue Ridge Parkway, Brooklyn Bridge, Statue of Liberty

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.