March 29, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Mir Castle Complex
IH_nRK_pi2o

Kasteel Mir

  • Wit-Rusland

Het kasteel Mir ligt in de buurt van Mir in Wit-Rusland, 29 kilometer ten noordwesten van kasteel Nesvizh. In het jaar 2000 werd het kasteel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

De bouw van het kasteel begon aan het einde van de 15e eeuw, in gotische stijl. Het kasteel werd door graaf Ilinich aan het begin van de 16e eeuw voltooid. Rond 1568 kwam het kasteel in handen van Graaf Radziwil, die het kasteel verbouwde naar renaissancestijl. Een paleis van drie verdiepingen werd langs de oostelijke en noordelijke muren van het kasteel gebouwd. Gepleisterde façades werden verfraaid met kalksteenportalen, platen, balkons en portieken. Er zijn tevens een aantal elementen in barokke stijl aan toegevoegd.

Nadat het bijna een eeuw had leeg gestaan en zware schade had opgelopen tijdens het bewind van Napoleon, werd het kasteel aan het einde van de 19e eeuw gerestaureerd.

In 1813, na de dood van Dominik Radziwill, kwam het kasteel in handen van zijn dochter Stefania, die trouwde met Ludwig zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Daarna werd het kasteel eigendom van hun dochter Maria, die trouwde met prins Chlodwig Hohenloche-Schillingfurst. Hun zoon, Maurice Hohenloche-Schilligfurst, verkocht het kasteel in 1895 aan Mikolaj Swiatopelk-Mirski van de familie Bialynia. Mikolajs zoon Michal is begonnen het kasteel te herbouwen volgens het plan van architect Teodor Bursze. De familie Swiatopelk-Mirski heeft het kasteel tot 1939 in zijn bezit gehad

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
625
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.