February 28, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

7wQqD_Rf8h0

Oude stad Qalhat

  • Oman
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1537
Inschrijvingsjaar:
2018
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Oman, officieel het Sultanaat Oman, is een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. De oppervlakte beslaat 309.500 km². Tot 9 augustus 1970 stond het bekend als Maskat en Oman.
Het land is lid van de Arabische Liga en van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.
Het Hadjargebergte of Omangebergte is een bergketen in het noordoosten van Oman, op ongeveer 50 tot 100 kilometer van de Golf van Oman. Het centrale deel van het gebergte wordt gevormd door het massief Djabal Achdar, dat het hoogste en meest woeste deel van het land vormt. De hoogste berg is de Jabal Shams die tot 3.000 meter reikt. Musandam is een schiereiland en is een exclave van Oman, de hoofdplaats is Khasab. Musandam ligt aan de Straat van Hormuz en hier bereiken de hoogste bergen zo'n 1.800 meter.
Het klimaat is divers met vochtige kuststreken en droge warme binnenlanden. In de woestijn kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 54° C. Juni kent de hoogste gemiddelde temperatuur van 36° C. De neerslag is beperkt en onregelmatig. In het zuiden profiteert Dhofar van de moesson vanuit de Indische Oceaan tussen juni en september. Een temperatuurverschil van ruim 10°C tussen het zuiden en het oosten van het land is niet ongewoon. De meeste westerse toeristen bezoeken het land tussen oktober en april, maar bezoekers uit de regio geven de voorkeur aan het regenseizoen.

Provincies:

Al Wusta, Ad Dachiliyah, Masqat, Al Batinah South, Al Buraimi, Ash Sharqiyah South, Dhofar, Ash Sharqiyah North, Al Batinah North, Musandam, Az Zahirah

Landoppervlakte:
309500 km²
Hoofdstad:
Masqat
Overige steden:

Suhar, Rustaq, Nizwa, Sur, Salalah

Landnummer:
968
Internetlandcode:
.om
Aantal inwoners:
3355262
Valuta:
  • Omaanse Rial
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Grote Moskee van Sultan Qaboos, Royal Opera House, Muttrah , Misfat al Abreyeen, Het Royale Paleis van Al Alam, Corniche Beirut, Nakhal Fort

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.