May 2, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

iMUiZJMCNPg

Al-Ahsa-oase een evoluerend cultuurlandschap

  • Saoedi-Arabië

Al-Ahsa-oase is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als een evoluerend cultuurlandschap vanwege zijn unieke ecologische en culturele kenmerken en zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de menselijke beschaving in de regio.

Gelegen in het oostelijke deel van Saoedi-Arabië, beslaat de Al-Ahsa-oase ongeveer 60.000 hectare en omvat meer dan 2,5 miljoen palmbomen en andere gewassen die worden bewaterd door een uitgebreid systeem van ondergrondse kanalen en putten. De oase is een belangrijke bron van landbouwproductie en heeft bijgedragen aan de economie en het levensonderhoud van de lokale bevolking gedurende duizenden jaren.

Naast de landbouw heeft de oase ook een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder oude nederzettingen, historische forten, moskeeën en irrigatiesystemen. De regio heeft ook belangrijke archeologische vindplaatsen, waaronder de overblijfselen van de oude stad Al-Hasa en de Qara Shihon-moskee.

Als evoluerend cultuurlandschap is Al-Ahsa-oase uniek omdat het een levend voorbeeld is van de menselijke aanpassing aan de natuurlijke omgeving en de ontwikkeling van landbouwtechnieken en irrigatiesystemen. De oase blijft zich ontwikkelen en evolueren, terwijl het ook belangrijke ecologische functies vervult, zoals het behoud van biodiversiteit en het vasthouden van water.

Al-Ahsa-oase werd in 2018 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege zijn unieke ecologische, culturele en historische waarde en als voorbeeld van een levend en evoluerend cultuurlandschap. Het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de menselijke geschiedenis en de ontwikkeling van de beschaving in de regio.

Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1563
Inschrijvingsjaar:
2018
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.