February 28, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

S6Nbk_Z5q3g

Nationaal park Vatnajökull – de dynamische natuur van vuur en ijs

  • IJsland
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1604
Inschrijvingsjaar:
2019
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. IJsland had een bevolkingsaantal van 329.100 en een oppervlakte van 103.000 km². Daarmee is IJsland het dunstbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavík ligt aan de zuidwestkust op 64°08' noorderbreedte en is daarmee 's werelds noordelijkste hoofdstad. De stad Reykjavik heeft ongeveer 120.000 inwoners, met de omliggende gemeentes heeft de hoofdstadregio ongeveer 200.000 inwoners. Ongeveer twee derde van alle IJslanders woont dus hier. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa. Doordat de continentale breuklijn midden over het eiland loopt, ligt het westen van IJsland theoretisch gezien zelfs op het Amerikaanse continent.
Anders dan vele andere landen, die de staatsvorm in hun officiële landsnaam hebben opgenomen, stelde de regering in 2004 bij monde van de minister-president, dat de term "republiek" vóór de naam IJsland, beschouwd moet worden als een beschrijving van de regeringsvorm van het land en niet als een deel van de naam van het land.
Het eiland is geologisch zo'n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan; het bleef echter lange tijd onbewoond. Volgens de overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson, die in 874 arriveerde, de eerste permanente bewoner van IJsland. Nadat het eiland sinds 930 als het IJslands Gemenebest enkele eeuwen onafhankelijk was geweest, viel het in de eeuwen daarna onder bestuur van achtereenvolgens het Koninkrijk Noorwegen, de Unie van Kalmar, Denemarken-Noorwegen en Denemarken. In de 19e eeuw groeide het nationaal bewustzijn, maar pas sinds 17 juni 1944 is IJsland geheel onafhankelijk. Het huidige IJsland is een parlementaire republiek naar Scandinavisch model; in 2007 en 2008 leidde het land de index van de menselijke ontwikkeling.

Provincies:

Oostland, Hoofdstedelijke regio, Noordland oost, Noordland west, Zuidland, Zuidelijk schiereiland, Westfjorden, Westland

Landoppervlakte:
103000 km²
Hoofdstad:
Reykjavík
Overige steden:

Egilsstaðir, Akureyri, Sauðárkrókur, Selfoss, Keflavík, Ísafjörður, Borgarnes

Landnummer:
354
Internetlandcode:
.is
Aantal inwoners:
329100
Valuta:
  • IJslandse Kroon
Taal:
IJslands
Bezienswaardigheden:

Strokkur, Geysir, Háifoss, Gullfoss, Dettifoss, Skógafoss, Goðafoss, Seljalandsfoss, Blue Lagoon, Þórsmörk, Landmannalaugar, Hekla, Jökulsárlón, Eyjafjallajökull

Wetenswaardigheden:

De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.