Zuid-Chinese karstlandschap

  • China

Het Zuid-Chinese karstlandschap is een karstlandschap, gelegen in de provincies Guangxi, Guizhou en Yunnan, dat sinds 2007 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Honderden miljoenen jaren geleden was deze streek bedekt door een zeebedding van kalksteen. Door aardverschuivingen ontstonden plateaus en valleien en werden honderden kalksteenformaties gevormd. Nadat het gesteente circa 270 miljoen jaar geleden werd gevormd als afzetting in een ondiepe koraalzee, werd het later door omhoogstuwende krachten in de vorm van een gebergte opgeheven tot het huidige niveau, waarna de erosie er vat op kreeg. Door regenwater dat langs de scheuren in het gesteente liep, ontstond het typische karstlandschap.

De beste manier om het unieke landschap te zien is door een boottocht te maken op de Li rivier in de omgeving van Guilin, of door het beklimmen van een van de begroeide karstbergen. Bezienswaardig is het Stenen Woud bij Shilin in de provincie Yunnan in China.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1248
Inschrijvingsjaar:
2007
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/180.JPG

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.