Alto Douro

  • Portugal

De wijnregio Alto Douro (port. voor Hoge Douro) ligt bij de rivier Douro in het noordoosten van Portugal. Het gebied omvat 26 miljoen hectare, ongeveer 10{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het wijngebied bij de Douro. De bekendste wijn die uit het gebied komt is Port. Het gebied omvat 13 gemeenten (concelhos): Mesão Frio, Peso da Régua, Santa Marta de Penaguião, Vila Real, Alijó, Sabrosa, Carrazeda de Ansiães, Torre de Moncorvo, Lamego, Armamar, Tabuaço, San João da Pesqueira en Vila Nova de Foz Côa.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Content:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1046
Inschrijvingsjaar:
2001
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Portugal, officieel de Portugese Republiek, is een land in het zuidwesten van Europa. Het ligt in het westelijk deel van het Iberisch Schiereiland. In het oosten en noorden grenst het aan Spanje, het enige buurland, en in het zuiden en westen aan de Atlantische Oceaan. Het land heeft een onmiskenbaar maritiem karakter. Tot Portugal behoren tevens de eilandengroepen de Azoren en Madeira in deze oceaan. Op een grondgebied van 92.212 km² - drie keer de oppervlakte van België en ruim twee keer de oppervlakte van Nederland - wonen 10,8 miljoen inwoners. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Lissabon.
De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen: 1139, tijdens de Reconquista, wordt gezien als het jaar waarin het land onafhankelijk werd. In de vroegmoderne tijd groeide het land uit tot het Portugese Rijk, een wereldmacht die overzeese gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika omvatte. In de daaropvolgende eeuwen nam het rijk weer in grootte af; in 1999 kwam met de overdracht van Macau aan China een eind aan de koloniale bezittingen. In de 20e eeuw was Portugal gedurende enkele decennia een dictatuur.

Provincies:

Lisbon, Leiria, Santarém, Setúbal, Beja, Faro, Évora, Portalegre, Castelo Branco, Guarda, Coimbra, Aveiro, Viseu, Bragança, Vila Real, Porto, Braga, Viana do Castelo

Landoppervlakte:
92.212 km²
Hoofdstad:
Lissabon
Overige steden:

Amadora, Aveiro, Braga, Coimbra, Funchal, Guimarães, Porto, Setúbal en Vila Nova de Gaia

Landnummer:
351
Internetlandcode:
.pt
Aantal inwoners:
10.833.816
Valuta:
  • Euro
Taal:
Portugees, Mirandees
Bezienswaardigheden:

Eten en drinken
De Portugese keuken is zeer divers, de verschillende regio's hebben hun eigen traditionele gerechten. De Portugezen hebben een cultuur van goed eten en in het hele land zijn vele goede restaurants en kleine typische tascas. Ze gebruiken veel gedroogde kabeljauw waarvoor voor de bereiding honderden recepten zijn. Er wordt wel eens gezegd dat er voor elke dag van het jaar wel een bacalhau-recept is. Twee andere populaire visrecepten zijn gegrilde sardines en caldeirada, een op aardappel gebaseerde stoofpot die kan worden gemaakt van verschillende soorten vis. Typisch Portugese vleesrecepten, die kunnen worden gemaakt van rund, varken, lam of kip zijn onder meer cozido à Portuguesa, feijoada, frango de churrasco, leitão en carne de porco à alentejana. Een zeer populaire schotel uit het noorden is de arroz de sarrabulho (rijst gestoofd in varkensbloed) of de arroz de cabidela (rijst en kippenvlees gestoofd in kippenbloed). Typische fastfoodgerechten zijn de francesinha uit Porto en bifanas (gegrild varkensvlees) of prego (gegrild rundvlees) sandwiches, die algemeen bekend zijn in het hele land.

Muziek
Portugese muziek omvat een breed scala aan genres. Het bekendst is fado, een melancholische muziek, meestal geassocieerd met de Portugese gitaar en saudade (verlangen). Internationaal opvallende artiesten zijn onder anderen Amália Rodrigues, Carlos Paredes, José Afonso, Cristina Branco, Mariza, Carlos do Carmo, António Chainho, Mísia en Madredeus.

Schilderkunst
Portugal heeft rijke geschiedenis voor wat betreft de schilderkunst. De eerste bekende schilders dateren uit de 15e eeuw; Nuno Gonçalves maakte deel uit van de gotische periode. Jose Malhoa, bekend van zijn werk Fado en Columbano Bordalo Pinheiro (schilder van de portretten van Teófilo Braga en Antero de Quental) waren beide actief aturalistische schilderkunst.

Sport
Voetbal is de populairste en meest gespeelde sport. Er zijn verschillende voetbalcompetities, variërend van lokale amateur tot professioneel niveau. Eusebio is een symbool van de Portugese voetbalgeschiedenis. Wereldvoetballer van het jaarwinnaars Luís Figo en Cristiano Ronaldo zijn een paar voorbeelden van voetballers die geboren zijn in Portugal en over de gehele wereld bekend zijn. Portugese voetbalmanagers zijn ook het noemen waard met Jose Mourinho, Andre Villas-Boas, Carlos Queiroz en Manuel Jose als de meest bekende.

Wetenswaardigheden:

Klimaat
Portugal heeft een mediterraan klimaat. Het noorden van Portugal is frisser en vochtiger dan het zuiden. Daar is het meestal het hele jaar door droog en zonnig. Naarmate men van de kust weggaat en de Spaanse grens nadert, stijgt de temperatuur. Portugal kent geregeld lange, droge periodes.

Religie
De Portugezen zijn overwegend katholiek (zie Katholieke Kerk in Portugal). Volgens de census van 2001 was 84,5{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de Portugezen katholiek en 2,2{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} protestant. Net zoals in andere Europese landen neemt door ontkerstening het aantal christenen af. Verder zijn er nog joden en hindoes (De hindoes komen uit Goa, dat vroeger een Portugese kolonie was) te vinden. Portugal kent vrijheid van godsdienst.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.