Chogha Zanbil

  • Iran

Chogha Zanbill of Tchogha Zanbil is een archeologische plaats in Iran. Het is gelegen nabij de stad Susa in de provincie Khoezistan. Chogha in Bakhtiari betekent heuvel. Tijdens de Midden-Elamitische periode heette de stad naar zijn bouwer Al-Untash-Napirisha, tijdens de Nieuw-Elamitische periode Dur-Untash.

De ruïnes zijn van de heilige stad van het koninkrijk Elam. De stad werd in 1250 v.Chr. gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Untash-Napirisha, vooral ter ere van de god Inshushinak. De bouw werd na de dood van de koning gestaakt maar bleef wel bewoond tot de verovering door Assurbanipal 700 jaar later.

De plek is na de Eerste Wereldoorlog ontdekt, toen geologen er met vliegtuigen overheen vlogen, op zoek naar olie. De vorm van de heuvel en de kringen eromheen gaven de indruk dat er in een verleden een stad geweest was. Dit bleek bij opgravingen correct te zijn.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
NMy9E-04pPk
Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
113
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Iran, officieel de Islamitische Republiek Iran, is een land in west-Azië. De hoofdstad is Teheran, dat met meer dan 10 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land is. In totaal wonen er in Iran 82.801.633 mensen. Het Perzisch, een Indo-Europese taal, is de officiële taal van Iran.
Iran/Perzië heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd.
Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran. Iran deelt de Kaspische Zee, behalve met de republiek van Azerbeidzjan en Turkmenistan, ook met Kazachstan en Rusland. Aan de kust tegenover de Perzische Golf liggen Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.
Teheran is de hoofdstad en grootste stad in Iran, dat ook het culturele, commerciële en industriële centrum van het land is. Iran is een belangrijke regionale en midden macht, met aanzienlijke invloed in de internationale energiezekerheid en de wereldeconomie door middel van zijn grote reserves van fossiele brandstoffen, Iran is de op drie na grootste olie-exporteur ter wereld. De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten van Iran.

Provincies:

Fārs, Kermān, Eşfahān, Tehrān, Khorāsān-e Razavī, Yazd, Sīstān va Balūchestān

Landoppervlakte:
1628750 km²
Hoofdstad:
Teheran
Overige steden:

Mashhad, Tabriz, Shiraz, Abadan, Kerman, Zahedan, Karaj, Rasjt, Yazd, Hamadan, Koramsjar, Ahvaz, Urmia, Arak, Qom, Isfahan

Landnummer:
98
Internetlandcode:
.ir
Aantal inwoners:
82801633
Valuta:
  • Iraanse Rial
Taal:
Perzisch
Bezienswaardigheden:

Chogha Zanbil, Persepolis, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie, Shushtar, Meidan Emam, het heiligdom van Safi al-din

Wetenswaardigheden:

Iran heeft zijn eigen kalender, de Iraanse kalender. Het begin van de jaartelling is de hidjra, de vlucht van de profeet Mohammed van Mekka naar Medina in 622. De Iraanse kalender is een zonnekalender, dit in tegenstelling tot de islamitische kalender, die een maankalender is.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.