Alhambra, Generalife en Albaicín, Granada

  • Spanje

Het Alhambra (Arabisch: قصر الحمراء - qasr alhamrā' - Rode Paleis) is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada.

Albaicín is de oude Moorse wijk van de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra dat met de wijk is verbonden via een aantal bruggen over de rivier Darro.

Het paleis de Generalife (Arabisch: Jannat al-'Arif - Tuin van de architect) was het zomerpaleis en landhuis van de Nasridische sultans van Granada.

Granada is een stad en gemeente in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje, en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft 236.982 inwoners en inclusief omliggende kernen wonen er ongeveer 472.638 mensen. Het is daarmee de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de taifa Granada en het koninkrijk Granada.

Albaicín staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische en culturele waarde als een goed bewaard voorbeeld van een middeleeuwse Moorse wijk.

Gelegen op een heuvel in Granada, Spanje, was Albaicín oorspronkelijk een autonome stad die in de 11e eeuw werd gesticht door de Moorse heersers van Al-Andalus. Het gebied was een belangrijk centrum van de islamitische cultuur en beschaving, en het werd gekenmerkt door smalle kronkelende straatjes, traditionele huizen met binnenplaatsen en terrassen met uitzicht op de stad en het nabijgelegen Alhambra-paleis.

Na de christelijke verovering van Granada in de 15e eeuw werd Albaicín aangepast en gerenoveerd in overeenstemming met de Spaanse architectuur- en stedenbouwkundige stijlen, maar de oorspronkelijke Moorse structuur en veel van de oude gebouwen bleven bewaard. Tegenwoordig is het een levendige en cultureel rijke wijk met talloze restaurants, winkels en kunstenaarsateliers.

Albaicín werd in 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege zijn unieke architectonische en culturele erfgoed, als een getuigenis van de coëxistentie van verschillende culturen en beschavingen in Andalusië, en als een voorbeeld van de middeleeuwse stedenbouw en -architectuur. Het staat ook bekend als een belangrijk voorbeeld van de integratie van islamitische architectuur en stedenbouw met christelijke architectuur en stedenbouw.

Alhambra is een middeleeuws paleis en fort gelegen in Granada, Spanje en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische en culturele waarde als een van de belangrijkste voorbeelden van islamitische architectuur en kunst in Europa.

Het Alhambra-paleis werd gebouwd in de 14e eeuw tijdens de laatste bloeiperiode van de islamitische cultuur in Spanje, toen het gebied bekend stond als Al-Andalus. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen en tuinen, waaronder het Nasrid-paleis, het Alcazaba-fort en de Generalife-tuinen.

Het paleis staat bekend om zijn uitgebreide decoraties, waaronder ingewikkelde mozaïeken, fijn houtsnijwerk, filigraan-pleisterwerk en islamitische kalligrafie, die allemaal zijn ontworpen om de schoonheid van het paleis te benadrukken en de bezoekers te verrassen. Het paleis werd bewoond door verschillende Moorse heersers voordat het in 1492 werd ingenomen door de katholieke koningen Ferdinand en Isabella, die het gebruikten als koninklijk hof en later als klooster.

Alhambra werd in 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege zijn uitzonderlijke artistieke en architectonische waarde en zijn unieke historische en culturele betekenis als een belangrijk voorbeeld van de Moorse cultuur en beschaving in Europa. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste toeristische attracties van Spanje en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Content:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
314
Inschrijvingsjaar:
1984
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/11/800px-Alhambra_view.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
Aantal inwoners:
https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/11/Spain_Andalusia_Granada_BW_2015-10-25_17-24-14.jpg
Valuta:
  • https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/11/799px-Albaicin-granada.JPG
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.