Tubbataha-riffen

  • Filipijnen

De Tubbataha-riffen zijn op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege hun unieke en uitzonderlijke waarde als marien ecosysteem. Deze riffen zijn gelegen in de Sulu-zee in de Filipijnen en beslaan een gebied van ongeveer 97.000 hectare.

De riffen zijn een belangrijk leefgebied voor meer dan 600 soorten vis en talrijke koralen, sponzen en andere ongewervelde dieren. Het gebied is ook een broedplaats voor bedreigde zeeschildpadden en een rustplaats voor trekvogels.

Het ongerepte en goed bewaarde ecosysteem van de Tubbataha-riffen is een belangrijke toeristische attractie geworden voor zowel duikers als natuurliefhebbers. De inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 1993 heeft bijgedragen aan het behoud van de riffen en het bevorderen van duurzaam toerisme in het gebied.

De Tubbataha-riffen maken deel uit van een atol met koraalriffen, gelegen in de Suluzee in de Filipijnen. De naam Tubbataha komt van twee Samaalse woorden en betekent: "een lang rif, zichtbaar bij laag water".

De riffen bestaan uit twee atollen die gesplitst worden door een acht kilometer breed kanaal. Het noordelijke atol is vijf kilometer lang en drie kilometer breed. Het zuidelijke atol is zestien kilometer lang en vijf kilometer breed. De riffen huisvesten meer dan 1000 diersoorten.

In 1993 werden de riffen toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De omschrijving werd in 2009 uitgebreid.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
653
Inschrijvingsjaar:
1993
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.