Nationaal park Salonga

  • Congo-Kinshasa

Het nationaal park Salonga is een nationaal park en beschermd natuurgebied in de vallei van de Kongostroom in de Democratische Republiek Congo. Het park werd in 1970 opgericht, uitgestrekt over gedeeltes van de provincies Bandundu, West-Kasaï en de Evenaarsprovincie en gelokaliseerd rond het gemeenschappelijk grenspunt van deze drie provincies. Met een oppervlakte van 36.000 km², is het park alleen al groter dan de oppervlakte van de voormalige koloniale bezetter van Congo, België. Het park is het grootste natuurreservaat in het Afrikaans tropisch regenwoud, het op een na grootste regenwoud ter wereld. Het is de enige resterende habitat van de in 1935 ontdekte bonobo's (ook dwergchimpansees), een bedreigde mensaapjessoort en van de Dryasmeerkatten of Salongameerkatten, een bedreigde soort meerkatten. Het is eveneens de habitat van Tshuapa rode franjeapen, Congopauwen, bosolifanten en pantserkrokodillen.

Het natuurpark werd in 1984 bij de 8e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed door de UNESCO erkend als werelderfgoed en toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De toestand in het park bleef de commissie zorgen baren en in 1999 werd het park toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed, het gebied is voortdurend ten prooi aan wildstroperij en plunderingen. De beperkte groep parkwachters kent grote aantallen deserteurs.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
280
Inschrijvingsjaar:
1984
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/275.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.