Steenkoolbekken van Nord-Pas-de-Calais

  • Frankrijk

Het steenkoolbekken van Nord-Pas-de-Calais is een cultuurgebied in Frankrijk. Het mijnbekken werd op 30 juni 2012 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, tijdens de 36e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in Sint-Petersburg in Rusland. Het mijnbekken strekt zich uit over ongeveer 120 kilometer en gaat door twee departementen heen: Nord en Pas-de-Calais. De mijnbouw drukt nog steeds een stempel op het landschap. Het opmerkelijk landschap is gevormd door eeuwen van steenkoolwinning, van 1700 tot 1900. Het erfgoedgebied bestaat uit 109 losse onderdelen op meer dan 120.000 ha, waaronder mijnbouwputten, terrils, kolenvervoersmechanismen, treinstations, mijnbouwdorpen, scholen, religieuze gebouwen, gemeenschappelijke voorzieningen en bedrijfsterreinen.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Foto 2

Content:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1360
Inschrijvingsjaar:
2012
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/251.png

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.