Houten kerken van zuidelijk Małopolska
- Polen
CriteriaDe Houten kerken van zuidelijk Małopolska (voor juni 2013 ingeschreven als "Houten kerken van zuidelijk Klein-Polen") zijn zes middeleeuwse kerken in de Poolse woiwodschappen Klein-Polen en Subkarpaten. Zij staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als buitengewone voorbeelden van de katholieke middeleeuwse kerkbouwtraditie in een relatief geïsoleerd deel van Centraal-Europa. De zes kerken zijn gekozen omdat zij de best bewaarde voorbeelden zijn van gotische kerkbouw met gebruik van horizontaal geplaatste boomstammen. Het hoge technische en artistieke niveau van de kerken getuigt van hun functie als symbool van het sociale en politieke prestige van de lokale elite.
Deze gotische kerken kennen allemaal een gelijke opzet. Zij bestaan uit een schip dat bijna vierkant is met aan de oostzijde een smal, meestal driezijdig gesloten koor. Oorspronkelijk hadden de kerken geen torens. De invloed van de gotiek blijkt vooral uit de vormgeving van onderdelen zoals deuren, ramen en bogen. De kerken hadden een rijk beschilderd interieur, maar het schilderwerk en de inrichting zijn later meestal in barok- of rococostijl gewijzigd.
- III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
- IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Provincies:Landinformatie:
https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/kerk-1.JPG
- https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/kerk-4.jpg
Vera
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.