Archeologisch Hegra (Madain Saleh)

  • Saoedi-Arabië

Madain Saleh, in de oudheid Hegra geheten, is een oude stad in Saoedi-Arabië. De ruïnes van Madain Saleh liggen in de Hidjaz, op ongeveer 22 km van Al Oela. De stad staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als eerste vermelding in Saoedi-Arabië.
De stad werd in de oudheid bewoond door de Arabische stammen Thamoedis en de Nabateeërs. De stad stond toen bekend als Hegra. De oase van Hegra bevond zich op de karavaanroute die Petra verbond met de streek de Hidjaz. De meeste handelaars die deze route volgden waren Arabisch. Net zoals in de stad Petra, hakten de Nabateeërs zo'n tweeduizend jaar geleden monumentale graftombes uit de rotsen. In totaal zijn in Hegra 81 rotstomben die zijn verdeeld over zes groepen. De rotstomben bevatten vaak inscripties.
De inscripties zijn ontcijferd door Eduard Beer in 1840. Ze zijn geschreven in een dialect van Aramees en in het Arabisch. Door de inscripties konden de tombes uiteindelijk gedateerd worden van 136 v.Chr. tot het begin van de jaartelling. Een groot aantal inscripties stelt menselijke figuren voor met de handen in de lucht. Dit wijst, waarschijnlijk, op de aanbidding van een god. Deze inscripties zijn ontdekt door Jaussen en Savignac van de Universiteit van Jeruzalem.

Archeologisch Hegra, ook bekend als Madain Saleh, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische en culturele waarde. Het is een oude stad gelegen in het noordwesten van Saoedi-Arabië en was ooit een belangrijk handelscentrum langs de oude karavaanroute tussen het zuiden van Arabië en het noorden van het Midden-Oosten.

Archeologisch Hegra bevat talloze monumenten en graven uit de Nabatese periode, die dateert van de 1e eeuw voor Christus tot de 1e eeuw na Christus. Het staat bekend om zijn indrukwekkende rotsgevels, die uit de zachte zandsteen zijn gehouwen en de graven van belangrijke personen uit die tijd bevatten.

De site is van bijzonder belang vanwege de goed bewaarde staat van de monumenten en graven, evenals de prachtige Nabatese architectuur. De site is ook belangrijk vanwege de rol die het heeft gespeeld in de handel tussen Arabië en de rest van het Midden-Oosten.

Door zijn unieke en historisch belangrijke eigenschappen, is Archeologisch Hegra in 2008 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat sindsdien bekend als een belangrijk cultureel erfgoed en trekt bezoekers van over de hele wereld aan.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1293
Inschrijvingsjaar:
2008
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/hegra-1.JPG

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/saoedi-arabie
Aantal inwoners:
https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/hegra-5.jpg
Valuta:
  • https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/hegra-3.jpg

Vera

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.