Koutammakou, het land van de Batammariba

  • Togo

Het Koutammakou-landschap is gelegen in Noord-Oost Togo en strekt zich uit over 50.000 ha, tot in het buurland Benin. De Batammariba leven er in de typische torenhuisjes van gedroogde modder die het symbool voor Togo zijn geworden. Het culturele landschap is opmerkelijk vanwege de landbouwgronden en de bossen, maar vooral vanwege de huizen die een beeld geven van de sociale structuur. Daarom is het landschap in 2004 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koutammakou wordt het ideale voorbeeld genoemd van een traditioneel systeem dat nog steeds levend en dynamisch is en waarin de traditionele praktijken verder worden beleefd. De cultuur van de Batammariba wordt er onvervalst weergegeven, vooral door de typische torenhuisjes. Daarnaast getuigt het landschap ook van de spirituele band tussen de Batammariba en hun omgeving.
De meeste huizen zijn twee verdiepingen hoog. Sommigen hebben platte daken, anderen kegelvormige daken. De dorpen waarin ze gegroepeerd zijn bestaan uit ceremoniële plaatsen, rotsen, bronnen en speciale plaatsen voor initiatie-ceremonies.

Criteria
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
1140
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2017/01/koutammakou.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/togo

Vera

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.