Benedictijner abdij Sankt Johann in Müstair
- Zwitserland
CriteriaDe Benedictijner abdij Sankt Johann in Müstair is sinds 1983 één van de Zwitserse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster bevindt zich in Müstair in het kanton Graubünden.
De kloosterkerk St. Johann of Baselgia San Jon stamt uit de periode van de vroege middeleeuwen.
Er wordt vermeld dat Karel de Grote het klooster en de kerk heeft gesticht, maar waarschijnlijker is het dat de bisschop van Chur als vertrouweling van Karel de Grote deze taak heeft waargenomen. De bebouwing is gesticht in 780. Het werd benedictijns in de 9e eeuw. Oorspronkelijk was het een mannenklooster, maar het werd een vrouwenklooster in 1163.
De kloosterkerk staat op het de werelderfgoedlijst vanwege de romaanse fresco's die binnen zijn te bezichtigen. Deze zijn pas in 1951 tevoorschijn gekomen, nadat de laag die er vroeger was aangebracht, werd verwijderd. De romaanse fresco's stammen uit 1150 tot 1170 en de Karolingische fresco's uit ongeveer 800 en zijn daarmee de belangrijkste schilderwerken uit deze tijd. Ze zijn zelfs iets ouder dan de fresco's Castelseprio en San Salvatore uit Brescia.De Abdij van Sankt Gallen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de bijzondere historische en culturele waarde van de abdijbibliotheek en het omliggende complex. De abdij werd gesticht in de 8e eeuw en groeide uit tot een belangrijk religieus, cultureel en intellectueel centrum in Europa.
De abdijbibliotheek van Sankt Gallen bevat een grote collectie middeleeuwse manuscripten en boeken, waarvan sommige meer dan 1000 jaar oud zijn. De bibliotheek werd beschouwd als een van de meest belangrijke bibliotheken van Europa in de middeleeuwen en is nog steeds een van de belangrijkste historische bibliotheken ter wereld.
Naast de bibliotheek heeft het complex van de Abdij van Sankt Gallen ook een aantal andere bijzondere gebouwen en elementen, waaronder de kloostergang, de kerk, de residenties van de abt en de kanunniken, en de tuinen en boomgaarden. Deze gebouwen en elementen zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van het monastieke leven in de middeleeuwen.
Vanwege de historische en culturele waarde van de Abdij van Sankt Gallen is het complex in 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
- III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
- Europa
- Europa en Noord-Amerika
Provincies:Landinformatie:
https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2017/01/mustair-1.jpg
- https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2017/01/mustair-4.jpg
Vera
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.