Aasivissuit-Nipisat jachtgebieden van de Inuit tussen ijs en zee

  • Denemarken

Aasivissuit-Nipisat is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege de uitzonderlijke universele waarde als jachtgebied van de Inuit tussen ijs en zee. Dit gebied in West-Groenland beslaat ongeveer 4,5 miljoen hectare en omvat de kust, fjorden, bergen en gletsjers.

Het gebied heeft een bijzonder belangrijke rol gespeeld in de traditionele jacht en het levensonderhoud van de Inuit-gemeenschappen in het gebied gedurende duizenden jaren. Het gebied is een essentieel onderdeel van hun cultuur, tradities en manier van leven. Het bevat belangrijke jachtgebieden voor dieren zoals walvissen, zeehonden, ijsberen, kariboes en zeevogels.

Het jachtgebied van Aasivissuit-Nipisat is uniek omdat het een van de laatste grote gebieden is waar de traditionele Inuit-jachtpraktijken nog steeds worden toegepast. De Inuit hebben hun jachtpraktijken aangepast aan de veranderingen in het klimaat en de omgeving, en gebruiken traditionele kennis om te overleven in een van de meest extreme omgevingen ter wereld.

Naast de culturele en historische waarde van het gebied, heeft het ook wetenschappelijke waarde. Het gebied bevat belangrijke geologische en geomorfologische kenmerken, evenals archeologische vindplaatsen die belangrijk zijn voor het bestuderen van de geschiedenis van de Inuit en de menselijke migratie.

Vanwege de buitengewone universele waarde als een jachtgebied van de Inuit tussen ijs en zee, en de wetenschappelijke en culturele waarde van het gebied, werd Aasivissuit-Nipisat in 2018 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Dit erkent de unieke waarde van het gebied en benadrukt de noodzaak om het te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Content:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1557
Inschrijvingsjaar:
2018
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.