Landschappen van Daurië

  • Rusland
Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1448
Inschrijvingsjaar:
2017
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Rusland, officieel ook de Russische Federatie, is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Het is echter vanuit politiek perspectief Europees omdat de belangrijkste delen ervan in het Europese deel liggen en ruim 70{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking hier woont. Moskou is de grootste stad, de hoofdstad en het economisch hart van Rusland. Ook zetelt de regering in Moskou.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is nu een onafhankelijk land en een invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
De munteenheid van Rusland is de Russische roebel.

Provincies:

Provincies; Amur, Arkhangel'sk, Astrakhan', Belgorod, Bryansk, Chelyabinsk, Irkutsk, Ivanovo, Kaliningrad, Kaluga, Kemerovo, Kirov, Kostroma, Kurgan, Kursk, Leningrad, Lipetsk, Magadan, Moscow, Murmansk, Nizhniy Novgorod, Novgorod, Novosibirsk, Omsk, Orenburg, Orel, Penza, Pskov, Rostov, Ryazan', Sakhalin, Samara, Saratov, Smolensk, Sverdlovsk, Tambov, Tomsk, Tula, Tver', Tyumen', Ul'yanovsk, Vladimir, Volgograd, Vologda, Voronezh en Yaroslavl'

Landoppervlakte:
17.098.246 km² 
Hoofdstad:
Moskou
Overige steden:

Apatity, Jaroslavl, Kandalaksha, Kem, Kirovsk, Kizhi, Kolatselga, Lovozero, Monchegorsk, Moskou, Murmansk, Novgorod, Orusjarvi, Petrozavodsk, Sint-Petersburg, Soezdal, Sortavala, Tetrina Tonya, Tikhvin, Uglich, Umba, Varzuga

Landnummer:
7
Internetlandcode:
.ru
Aantal inwoners:
142.355.415 
Valuta:
  • Russische roebel
Taal:
Russisch
Bezienswaardigheden:

-Kizji Pogost in Karelië
-Kremlin en Rode Plein, Moskou
-Historische monumenten van Veliki Novgorod en omgeving
-Cultuur en historie van Solovki op de Solovetski-eilanden
-Witte monumenten van Vladimir en Soezdal in Oblast Vladimir
-Architectuur van de Triniti Sergius Lavra in Sergiev Posad
-Kolomenskoje, met onder andere de Kerk van de Hemelvaart
-Maagdelijke Komiwouden in de deelrepubliek Komi, in de Oeral
-Baikalmeer
-Vulkanen van Kamtsjatka (uitgebreid in 2001)
-Gouden bergen van Altai

Wetenswaardigheden:

Religie
Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor. Ten tijde van het communistisch regime werd elke vorm van religie onderdrukt en werden vele inwoners atheïstisch. Schattingen over het aantal gelovigen variëren sterk. De Russisch-orthodoxe Kerk is ook na 1991 de belangrijkste christelijke religie gebleven in Rusland. Veel etnische Russen zijn weinig praktiserend, maar staan wel sympathiek tegenover de Kerk, die ook een grote culturele betekenis heeft voor de Russische geschiedenis.

Klimaat
Rusland kent lange, donkere en koude winters. In het hoge noorden kan de winter wel zes maanden duren. Ojmjakon staat bekend als de koudste bewoonbare plaats ter wereld, boven de poolcirkel gelegen in Siberië komt de temperatuur in januari gemiddeld niet boven -50 °C. De meeste grote rivieren in Siberië stromen naar het noorden, het smeltwater van de zuidelijk gelegen rivieren kan niet wegstromen zolang de rivieren in het noorden nog bevroren zijn waardoor grote gebieden in het voorjaar onder water komen te staan. Grote gebieden van Rusland kennen ook hete zomers vanwege het landklimaat. In het uiterste zuiden van het Europese deel van het land, bij de Kaukasus en de uitlopers aan de kusten van de Zwarte zee en Kaspische Zee, heerst een subtropisch klimaat.

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.