Aboe Mena

Aboe Mena

  • Egypte

Aboe Mena was een stad uit de Late oudheid in Egypte. Aboe Mena ligt ongeveer 45 km ten zuidwesten van Alexandrië. Aboe Mena werd in 1979 door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.

De stad werd in de 4e eeuw gesticht rondom het bedevaartsoord voor Menas van Alexandrië. Deze heilige uit Alexandrië werd hier begraven, nadat de dromedaris waarop zijn lichaam vervoerd werd, weigerde om verder te gaan. Nadat keizer Constantijn de Grote zijn dochter naar Aboe Mena stuurde om te genezen, beval hij de bouw van een kerk en van de stad.

Later werd hier de Basilica van Aboe Mena gebouwd rondom het graf van Menas van Alexandrië.

De opkomende moslims verwoestten de stad in de 7e eeuw.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
90
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Egypte, officieel de Arabische Republiek Egypte, is een staat in het noordoosten van Afrika. Het land omvat ook het schiereiland Sinaï, dat geografisch bij Azië wordt gerekend. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, Israël in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen. Het land heeft ook nog een grensovergang met de Gazastrook.
Egypte heeft een oppervlakte van 1.001.450 km² en ruim 90 miljoen inwoners. Van de bevolking woont een groot deel in de vruchtbare omgeving van de Nijl, die ook wel de 'levensader van Egypte' wordt genoemd. Hoewel de Nijlvallei en -delta slechts ongeveer 5,5 procent van de totale oppervlakte omvatten, woont hier bijna de gehele bevolking en bevinden zich er de grote steden, zoals Caïro, de hoofdstad en grootste stad, en Alexandrië. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen als de Sahara.
De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf; het Oude Egypte was een van de vroegste beschavingen ter wereld en is in het huidige Egypte nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de sfinx en de piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.

Provincies:

Minya, Al Minufiyah, Alexandrië, Al Qalyubiyah, Qina, Ash Sharqiyah, Caïro, Ad Daqahliyah, Al Buhayrah

Landoppervlakte:
1.001.450 km²
Hoofdstad:
Caïro
Overige steden:

Alexandrië, Port Said, Ismaïlia, Luxor, Suez, El-Mahalla El-Kubra, Tanta, al-Mansurah, Assioet, Hurghada, Sharm-el-Sheikh, Dahab, Taba Heights en Marsa Alam

Landnummer:
20
Internetlandcode:
.eg
Aantal inwoners:
94666993
Valuta:
  • Egyptische Pond
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Piramide van Cheops, Shinx van Gizeh, Karnak, Vallei der Koningen, Saqqara, Philae, Katharinaklooster, Coptic Museum, Gezira, Montazapaleis, Naama bay

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.