Rotstekeningen van Tadrart Acacus

Rotstekeningen van Tadrart Acacus

  • Libië

Tadrart Acacus is een woestijn in het westen van Libië. Het is een gedeelte van de Sahara, nabij de stad Ghat. Tadrart betekent "berg" in de lokale taal. Het gebied is rijk aan rotsschilderingen uit het prehistorisch tijdperk.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen

Foto 2

Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
287
Inschrijvingsjaar:
1985
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Libië, officieel de Staat Libië is een land in Noord-Afrika met een oppervlakte van 1.759.540 km² en 6.541.948 inwoners, grotendeels van Arabische en in mindere mate Berberse afkomst. De hoofdstad is Tripoli. Het land ligt aan de Middellandse Zee en behoort grotendeels tot de Sahara.
Hoewel de geschiedenis van het gebied dat tegenwoordig Libië heet, teruggaat tot de prehistorie, ontstond het land pas in 1912, toen Italië een kolonie vormde uit drie voormalige Ottomaanse provincies: Cyrenaica, Tripolitanië en Fezzan. In 1951 werd het land onafhankelijk als het Koninkrijk Libië. Na een staatsgreep in 1969 werd het land bestuurd door een militair regime onder leiding van de jonge kolonel Moammar al-Qadhafi. Deze hernoemde onder nasseristische invloed het land tot Libisch-Arabische Republiek, maar brak later met andere Arabische leiders, werd dictatorialer in zijn leiderschap en legde Libië in 1977 een ideologie van eigen makelij op, een mengeling van socialisme en islam. Hij vormde het land om tot de Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah. De betrekkingen met het Westen verslechterden na een bomaanslag op een vooral door Amerikanen bezochte Berlijnse discotheek in 1986, waarop Amerikaanse vliegtuigen Tripoli en Benghazi bombardeerden. Later, in 1988, vond de door Libië geplande Lockerbie-aanslag plaats, waarbij vele Amerikanen de dood vonden. In de jaren negentig werd het land geïsoleerd door internationale sancties, maar na de aanslagen op 11 september 2001 werd Qadhafi een westerse bondgenoot in de 'strijd tegen terrorisme' en werden de onderlinge betrekkingen hernieuwd.
In februari 2011 brak er in navolging van de Arabische Lente in de buurlanden een acht maanden durende opstand uit tegen Qadhafi's regime. Rebellen, die in Benghazi de Nationale Overgangsraad vormden, kregen vanaf 19 maart militaire bijstand van een internationale coalitie geleid door de NAVO, veroverden in augustus de hoofdstad Tripoli en versloegen de maanden erop de laatste Qadhafi-getrouwen, tot op 20 oktober 2011 Moammar al-Qadhafi zelf werd opgepakt en gedood. De Nationale Overgangsraad had intussen de Libische Republiek gevestigd en kondigde hervormingen aan, waaronder het invoeren van de sharia.

Provincies:

Ajdabiya, Al Butnan, Al Hizam Al Akhdar, Al Jabal al Akhdar, Al Jfara, Al Jufrah, Al Kufrah, Al Marj, Al Murgub, An Nuqat al Khams, Al Qubah, Al Wahat, Az Zawiyah, Benghazi, Bani Walid, Derna, Tripoli, Nalut, Ghat, Wadi-Al Shatii, Misrata

Landoppervlakte:
1759540 km²
Hoofdstad:
Tripoli
Overige steden:

Benghazi, Tobroek, Al Khums, Al Bayda, Ghat, Murzuk, Sabha, Tarhuna, Marj, Zlitan, Nalut

Landnummer:
218
Internetlandcode:
.ly
Aantal inwoners:
6541948
Valuta:
  • Libische Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Leptis Magna, The Arch of Marcus Aurelius, Roman Sabratha, Tripoli's Red Castle, Martyrs' Square, Cyrene , Ghadames City, Ptolemais, Al-Majidya Mosque, Nalut ruins

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.