Rabat, Modern Capital and Historic City: a Shared Heritage

Rabat, Modern Capital and Historic City: a Shared Heritage

  • Marokko

Rabat is de hoofdstad van Marokko. De stad hoort bestuurlijk tot de regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer, waarvan het de hoofdstad is. De stad Rabat in enge zin behoort tot de gelijknamige prefectuur Rabat.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1401
Inschrijvingsjaar:
2012
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga.
De oudste staat in het huidige Marokko was het inheemse koninkrijk Mauretania en bestond vanaf 110 v. Chr. De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca. Andere belangrijke steden zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger, Oujda, en Nador.
Marokko is een monarchie. Sinds 23 juli 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II officieel opvolgde.
De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. Marokko heeft twee officiële talen: Arabisch en het Berbers. Het Marokkaanse onderwijssysteem, voormalige kolonisatie en media zorgen ervoor dat veel Marokkanen ook buitenlandse talen beheersen waaronder: Frans, Spaans en in mindere mate Engels. In het dagelijks leven worden er twee volkstalen gesproken: Marokkaans Arabisch en het Berbers.

Provincies:

Béni Mellal-Khénifra, Casablanca-Settat, Dakhla-Oued Eddahab, Drâa-Tafilalet, Fès-Meknès, Guelmim-Oued Noun, Laâyoune-Sakia El Hamra, Marrakech-Safi, Oriental, Rabat-Salé-Kénitra, Souss-Massa, Tanger-Tétouan-Al Hoceïma

Landoppervlakte:
446550
Hoofdstad:
Rabat
Overige steden:

Casablanca, Fez, Tanger, Marrakesh, Meknes, Kenitra, Agadir, Nador, Temara, Larache

Landnummer:
212
Internetlandcode:
.ma
Aantal inwoners:
33655786
Valuta:
  • Marokkaanse Dirham
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Asilah, Essaouira, Fez, Marrakesh, Meknes, Sala, Bahiapaleis, Hassantoren, Saaditombes, Majorelletuin, Atlasgebergte

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.