Antigua, Guatemala

Antigua Guatemala
vL5Fr4uN5RQ

Antigua, Guatemala

  • Guatamala

Antigua is de voormalige hoofdstad van het ‘Capitanía General de Guatemala’, ook wel het Koninkrijk van Guatamala genoemd, dat het grootste deel van Midden-Amerika omvatte in de Spaanse periode. De stad werd in het begin van de 16e eeuw gesticht en ligt 1.500 meter boven de zeespiegel. In 1773 werd Antigua grotendeels verwoest door een aardbeving, maar de belangrijkste monumenten zijn nog bewaard als ruïnes. In een tijdspanne van minder dan drie eeuwen verwierf de stad – gebouwd volgens een schaakbordpatroon geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance – een aantal prachtige monumenten. De stad wordt gekenmerkt door koloniale architectuur en moderne bouw in koloniale stijl, in de vorm van herenhuizen en kleinere woningen.

Antigua, Guatemala staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn uitzonderlijke universele waarde als een goed bewaard gebleven voorbeeld van een koloniale stad uit de 16e tot de 18e eeuw. De stad werd gesticht in 1543 en was de hoofdstad van het Koninkrijk Guatemala tot een verwoestende aardbeving in 1773 een groot deel van de stad vernietigde.

De stad is beroemd om zijn goed bewaarde koloniale architectuur, waaronder kerken, kloosters, openbare gebouwen en huizen in barokke, gotische en renaissancestijlen. Antigua heeft ook een groot aantal religieuze monumenten en heilige plaatsen, waaronder de iconische Cerro de la Cruz (Heuvel van het Kruis) en de beroemde Arco de Santa Catalina (Boog van Santa Catalina).

Antigua is een belangrijke toeristische bestemming en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld vanwege de schoonheid van de stad, de geschiedenis en de cultuur. Het behoud en de bescherming van Antigua als werelderfgoed dragen bij aan het behoud van deze unieke culturele schat voor toekomstige generaties en bevorderen het bewustzijn en begrip van de geschiedenis en cultuur van Guatemala en Midden-Amerika.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
65
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.