Kerk en Dominicanerklooster van Santa Maria della Grazie met "Het Laatste Avondmaal" van Leonardo da Vinci

j_Ncr7vQhwM

Kerk en Dominicanerklooster van Santa Maria della Grazie met "Het Laatste Avondmaal" van Leonardo da Vinci

  • Italië

De Santa Maria delle Grazie is een kerk, met bijbehorend klooster, in Milaan uit 1492, die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De kerk dankt deze status aan het fresco van Leonardo da Vinci, voorstellende Het Laatste Avondmaal, die zich in de refter van het bij de kerk behorende klooster bevindt. De kerk werd - samen met een Dominicaans klooster gesticht door Francesco Sforza, Hertog van Milaan. De hoofdarchitect van het gebouw was Guiniforte Solari. De apsis van de kerk wordt toegeschreven aan Donato Bramante.

In 1943 werd het complex voor een groot deel in de as gelegd, ten gevolge van geallieerde bombardementen. De muur met daarop Het Laatste Avondmaal bleef staan, ook omdat deze uit voorzorg met zandzakken was verzwaard.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
93
Inschrijvingsjaar:
1980
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.