Ensemble van het Novodevitsjiklooster

Ensemble van het Novodevitsjiklooster

  • Rusland

Het middeleeuwse Novodevitsjiklooster is een van de bekendste kloosters van de Russische hoofdstad Moskou. In tegenstelling tot andere kloosters in Rusland, is het Novodevitsjiklooster goed bewaard gebleven tijdens de Sovjetperiode.
Het oudste en opvallendste deel van het klooster is de Smolenskkathedraal met zijn vijf schitterende koepels. De achthoekige klokkentoren was in de 18de eeuw het hoogste bouwwerk in Moskou. Sinds 2004 staat het Novodevitsjiklooster op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het klooster werd in 1524 gesticht door Vasili III ter ere van de inname van Smolensk. Het is dan ook gewijd aan de icoon van de Madonna van Smolensk. Het klooster, dat strategisch gelegen ligt aan de rivier de Moskva, was een belangrijk onderdeel van de zuidelijke vesting van de hoofdstad.
De gebouwen waren een schuilplaats voor adellijke vrouwen die zich uit de wereld wilden terugtrekken. Zo woonden de eerste vrouw van Peter de Grote en zijn zus Sofia Aleksejevna er een tijd. In 1812 probeerde Napoleon het klooster op te blazen, maar de nonnen slaagden erin de gebouwen te redden. In 1922 werd het klooster door bolsjewieken gesloten en vormden het om tot een museum, waardoor het van de vernietiging gered werd. Pas in 1994 mochten de nonnen terugkeren in het klooster.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Azië
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1097
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.