Armenië

Armenië, officieel de Republiek Armenië, is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus, gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland.
Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in culturele en historische aspecten beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich ook (net als Georgië) een Europees land.
Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Staatshoofd is Serzj Sarkisian, regeringsleider Karen Karapetian. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten vanwege een conflict over Nagorno-Karabach. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.

Continent:
Azië
Provincies:

Aragatsotn, Ararat, Armavir, Gecharkoenik, Jerevan, Kotajk, Lori, Sjirak, Sjoenik, Tavoesj, Vajots Dzor

Landoppervlakte:
29743 km²
Hoofdstad:
Jerevan
Overige steden:

Jerevan, Gjoemri, Vanadzor, Etsjmiadzin, Hrazdan, Abovyan, Kapan, Armavir, Ararat, Gavar

Landnummer:
374
Internetlandcode:
.am
Aantal inwoners:
3051250
Valuta:
  • Armeense Dram
Taal:
Armeens
Bezienswaardigheden:

Klooster van Khor Virab, Kloosters van Haghpat, Klooster van Sanahin, Klooster van Geghard en Tempel van Garni, Kathedraal van Echmiatsin, Klooster van Sint Hripsime, Kathedraal van Zvartnots, Klooster van Noravank, Klooster van Tatev, Klooster van Haghartsin, Klooster van Achtala, Klooster van Ketsjaris, Kloosters van Sevan, Sevanmeer

Wetenswaardigheden:

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het leven in Armenië. De Armeense keuken is gevarieerd en de gerechten worden bereid met verse ingrediënten. Traditionele specialiteiten zijn: lavash (zacht en dun brood), chechil (traditionele kaas), kufta (rauwe vleesschotel, vergelijkbaar met tartaar), ghapama (pompoenstoofpot gevuld met gekookte rijst en gedroogd fruit), harissa (gerecht met gekookte kipfillet), dolma (met gehakt gevulde druivenbladeren of koolbladeren). Van de alcoholhoudende dranken wordt vooral lokaal geproduceerde cognac, wodka en rode wijn geconsumeerd.

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Armenië te bekijken.