Honduras

Honduras, officieel de Republiek Honduras is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. De hoofdstad van het land is Distrito Central.
Honduras is een democratie en een republiek. Het land is een oud-kolonie van Spanje en verkreeg haar onafhankelijkheid in 1821. De huidige grondwet dateert uit 1982. Aan het hoofd van het land staat de president, die tevens regeringsleider is. Elke vier jaar zijn er verkiezingen. Honduras heeft een eenkamerparlement, het Nationaal congres, bestaand uit 128 leden. Er is één lid en één plaatsvervangend lid per 35.000 stemgerechtigden.
Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Onze-Lieve-Vrouw van Suyapa is de beschermheilige van Honduras. Het beleid van de opeenvolgende regeringen van 1821 tot 1957 is steeds duidelijk laïcistisch geweest. Sedert 1966 worden aan bijzondere scholen subsidies gegeven.
Een kleine minderheid van de bevolking is protestants.

Continent:
Noord-Amerika
Provincies:

Atlántida, Gracias a Dios, Francisco Morazán, Olancho, Yoro, Colón

Landoppervlakte:
112492 km²
Hoofdstad:
Distrito Central
Overige steden:

Catacamas, Choloma, Choluteca, Comayagua, Danlí, El Progreso, Juticalpa, La Ceiba, Olanchito, Puerto Cortés, San Pedro Sula, Siguatepeque, Tela, Villanueva.

Landnummer:
504
Internetlandcode:
.hn
Aantal inwoners:
8893259
Valuta:
  • Honduras Lempira
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Ruinas de Copán, Pulhapanzák-watervallen, Meer van Yojoa, Grotten van Taulabé, Botanische tuin Lancetilla, Baai-eilanden, El Cajón

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Honduras te bekijken.