Qatar

Qatar, uitgesproken en ook wel geschreven als Katar, officieel de Staat Qatar, is een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten, aan de Perzische Golf. Het is een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië en ten oosten ligt van Bahrein. Qatar is een absolute monarchie. Staatshoofd is emir Tamim bin Hamad al-Thani. Het land is lid van de Arabische Liga.

Continent:
Azië
Provincies:

Qatar heeft 10 gemeenten; Ad Dawhah, Al Ghuwayriyah, Al Jumayliyah, Al Khawr, Al Wakrah, Ar Rayyan, Jarayan al Batinah, Madinat ash Shamal, Umm Sa'id en Umm Salal

Landoppervlakte:
11.607 km² 
Hoofdstad:
Doha
Landnummer:
974
Internetlandcode:
.qa
Aantal inwoners:
2.258.283 
Valuta:
  • Quatar Rial
Taal:
Modern Standaard Arabisch
Bezienswaardigheden:

Vanuit het Al Bida Park in de hoofdstad van Qatar, Doha, kijk je uit over de prachtige zee. De toegang tot het park is gratis en je kunt er de hele dag terecht. In het park hebben ze van alles om werkelijk iedereen te vermaken. Er zijn tal van eettentjes en winkeltjes, daarnaast zijn er zo nu en dan kunsttentoonstellingen te zien. Voor de kinderen is er een treintje dat door het park rijdt, ook die is helemaal gratis.

In het hart van Doha staat het Al Koot fort, een militair fort gebouwd in 1927. De opdracht voor de bouw van het fort kwam van sjeik Abdullah bin Al-Qassim Thani die tussen 1913 en 1949 de macht had over Qatar. Het meest opvallende van het fort is dat de moskee op de binnenplaats geen muren en een dak heeft. Je kunt het fort iedere dag bewonderen alleen op vrijdag en zaterdag kan je er alleen 's ochtends terecht

Het Al Zubara Fort ligt 105 km van de hoofdstad Doha af. Dit fort is de hele week open, behalve op zaterdag. Op vrijdag is het fort alleen open in de ochtend. Je hoeft geen entree te betalen om het te kunnen zien. Hoewel er in de omgeving van het fort nog een aantal andere nederzettingen en ruïnes zijn is het Al Zubara Fort het meest bekende.

Wetenswaardigheden:

Religie
Islam
Het wahabisme is de officiële (staats)godsdienst. Het merendeel van de gelovigen is soenitisch, de sjiieten vormen een minderheid.

Christendom
Tijdens de eerste eeuwen na Christus won het christendom in Qatar aan populariteit. Het land bezat tot in de 7de eeuw verschillende kerken en kloosters. Een bisschop uit Qatar was vertegenwoordigd tijdens het Eerste Concilie van Nicea. Binnen een paar eeuwen na de opkomst van de islam in het land verdween het christendom geheel. Sinds 1916 is de Anglicaanse kerk van Nicosia in het land aanwezig, die thans de oudste christelijke gemeenschap in Qatar is. Hoewel niet-islamitische gemeenschappen tot in 2003 officieel verboden waren, werd hun aanwezigheid getolereerd. In 2003 werd er echter een nieuwe grondwet goedgekeurd, die de godsdienstvrijheid, de vrije meningsuiting en het recht op vergaderen vastlegde, maar wel het verbod voor moslims behield om zich te bekeren tot een andere godsdienst.

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Qatar te bekijken.