Myanmar

Myanmar of Birma is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten van India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee.
De hoofdstad is sinds 7 november 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw, zij het dat de verhuizing op die datum pas begon. De oude hoofdstad Rangoon, de grootste stad van het land, wordt door onder meer België en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad.
Myanmar heeft een tropisch moessonklimaat. Er zijn 3 seizoenen, het regenseizoen van eind mei tot midden oktober, het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari en het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. De regenval varieert sterk door het land, met een zeer droog gebied in het midden van het land.

Continent:
Azië
Provincies:

Wa, Pa Laung, Pa-O, Naga, Kokang, Danu

Landoppervlakte:
676577 km²
Hoofdstad:
Naypyidaw
Overige steden:

Pindaya, Laukkai, Lahe, Hopong, Namhsan, Hopang, Rangoon, Sagaing, Mandalay

Landnummer:
95
Internetlandcode:
.mm
Aantal inwoners:
56890418
Valuta:
  • Myanmar Kyat
Taal:
Birmaans
Bezienswaardigheden:

Amarapura, Hpo Win Daung, Mingun, Mount Popa, Mandalay, Pindaya Caves, Monywa, Yangon, Bagan, Inlemeer

Wetenswaardigheden:

Birmezen hebben een uniek systeem om namen te geven. Het systeem van de naamgeving in Myanmar is al zeer oud. Het is een voor westerlingen vaak zeer moeilijk te begrijpen systeem omdat het grootste gedeelte van de bevolking geen achternamen gebruikt en gemakkelijk van naam verandert. Naast de namen worden er ook allerlei titels bijgezet die het geheel nog verwarrender maken. In de tijd van de overheersing door de Britten is een westers systeem ingevoerd, maar sinds de onafhankelijkheid wordt de voorkeur gegeven aan het traditionele systeem.

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Myanmar te bekijken.