Oekraïne

Oekraïne is een land in Oost-Europa dat in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het noordwesten aan Wit-Rusland, in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije en in het zuidwesten aan Roemenië en Moldavië grenst. Verder grenst het in het zuiden aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov. Het land telt zo'n 44,3 miljoen inwoners.
Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland, Kazachstan en Turkije het grootste land van Europa. Het is echter wel het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. De hoofdstad is Kiev.
De Oekraïense gewoonten worden sterk beïnvloed door het christendom dat de dominante religie in het land is. De rolpatronen neigen ook wat meer traditioneel te zijn en de grootouders spelen een grotere rol bij de opvoeding van de kinderen dan in het Westen. De cultuur van Oekraïne is ook beïnvloed door de oostelijke en westelijke buurlanden, wat wordt weerspiegeld in de architectuur, muziek en kunst.
Het communistische tijdperk had een heel sterk effect op de kunst en de literatuur van Oekraïne. In 1932 maakte Stalin het socialistisch realisme overheidsbeleid in de Sovjet-Unie toen hij het decreet "Op de Wederopbouw van werken van letterkunde en kunst Organisaties" afgekondigde. Deze verstikte de creativiteit. Tijdens de glasnost van de jaren 1980 werden de Sovjet kunstenaars en schrijvers opnieuw vrij om zich te uiten zoals ze wilden.

Continent:
Europa
Provincies:

Charkov, Cherson, Chmelnitski, Dnjepropetrovsk, Donetsk, Ivano-Frankivsk, Kiev, Kirovohrad, Lviv, Loehansk, Mykolajiv, Odessa, Poltava, Rivne, Soemy, Ternopil, Transkarpatië, Tsjerkasy, Tsjernihiv, Tsjernivtsi, Vinnytsja, Wolynië, Zaporizja, Zjytomyr

Landoppervlakte:
603500 km²
Hoofdstad:
Kiev
Overige steden:

Charkov, Dnipro, Odessa, Donetsk, Zaporizja, Lviv

Landnummer:
380
Internetlandcode:
.ua
Aantal inwoners:
44209733
Valuta:
  • Oekrainse Grivna
Taal:
Oekraïens
Bezienswaardigheden:

Kiev-Pechersk Lavra - Caves Monastery, Sint-Sofiakathedraal, Kathedraal van St. Michael, Lviv City Hall, Andriyivski Uzviz, Primorsky Boulevard, Kamenet's Podolsky Castle , Landscape Alley, Roshen Fountains

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Oekraïne te bekijken.