Lesotho

Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omgesloten door Zuid-Afrika. Bij het verwerven van de onafhankelijkheid op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Een gekozen regering werd in ere hersteld in 1993. De hoofdstad van Lesotho is Maseru. Het land is lid van het Gemenebest.
Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het laagste punt ligt op 1400 m en 80 procent van het land ligt boven de 1800 m. Het klimaat is gematigd en het land heeft droge winters en warme, natte zomers. Het reliëf is meestal hoogland met plateaus en bergen met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana op 3482 m hoogte.
Het Sehlabathebe National Park behoort sinds 2013 tot het Werelderfgoed. Op de Voorlopige Lijst van het Werelderfgoed staat het Thaba-Bosiu National Monument, een geografisch plateau van ongeveer 15 vierkante kilometer, met steile wanden. Het plateau bevindt zich in het district Maseru. Hier resideerde koning Moshoeshoe I tot aan zijn dood op 11 maart 1870.
Lesotho kent 909 km landgrenzen, volledig als enclave binnen Zuid-Afrika. Lesotho is een van de drie landen ter wereld die volledig omgeven zijn door één ander land.

Continent:
Afrika
Provincies:

Berea, Butha-Buthe, Leribe, Mafeteng, Maseru, Mohale's Hoek, Mokhotlong, Qacha's Nek, Quthing, Thaba-Tseka

Landoppervlakte:
30355 km²
Hoofdstad:
Maseru
Overige steden:

Teyateyaneng, Butha-Buthe, Hlotse, Mafeteng, Mohale's Hoek, Mokhotlong, Qacha's Nek, Quthing, Thaba-Tseka

Landnummer:
266
Internetlandcode:
.ls
Aantal inwoners:
1953070
Taal:
Zuid-Sotho
Bezienswaardigheden:

Katse Dam, Thaba Bosiu, Ts'ehlanyane National Park, Maletsunyane Falls, Maluti Mountains, Gates of Paradise Pass, Ha Kome Cave Houses

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Lesotho te bekijken.