Zwitserland

Zwitserland, officieel de Zwitserse Bondsstaat, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.
Zwitserland is een binnenstaat met een oppervlakte van 41.284 km² en ca. 8,1 miljoen inwoners. Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als 'bondsstad'. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd door het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het is geen lid van de Europese Unie, maar economisch wel sterk afhankelijk van de EU.
Volgens de overlevering is het Oude Eedgenootschap - een confederatie die de voorloper was van de huidige bondsstaat Zwitserland - ontstaan in de 13e eeuw uit de Bondsbrief van 1291, een overeenkomst tussen de drie "oerkantons". Hoewel het land daarmee een lange geschiedenis als zelfstandige staat heeft, is de Zwitserse cultuur sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Duits, Frans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans. De 'neutrale' naam van het land is de Latijnse benaming Confœderatio Helvetica.

Continent:
Europa
Provincies:

Oost-Zwitserland, Zürich, Centraal-Zwitserland, Noordwest-Zwitserland,Ruimte Middenland, Lemaanse regio, Ticino

Landoppervlakte:
41284 km²
Hoofdstad:
Bern
Overige steden:

Zürich, Genève, Basel, Lausanne, Luzern, Lugano, Winterthur, Biel

Landnummer:
41
Internetlandcode:
.ch
Aantal inwoners:
8179294
Valuta:
  • Zwitserse Frank
Taal:
Duits
Bezienswaardigheden:

Abdij van Sankt Gallen, Benedictijns klooster Sankt Johann, Oude binnenstad van Bern, Kastelen van Bellinzona, Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, Monte San Giorgio, Bodenmeer, Meer van Genève, het Meer van Neuchâtel, Rheinfall, Kapelbrug

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Zwitserland te bekijken.