Guyana

Frans-Guyana is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. Tussen de rivieren de Litani en de Marowini ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.

De hoofdstad van Frans-Guyana is Cayenne. Bij Kourou ligt de lanceerbasis Centre Spatial Guyanais van de ESA, het Europese ruimtevaartproject. Op 1 januari 2002 is ook in Frans-Guyana de euro als munteenheid ingevoerd. Het 3de Infanterie Regiment van het Franse Vreemdelingenlegioen staat in voor de verdediging van de basis en bewaking van de grenzen.

Continent:
Zuid-Amerika
Provincies:

Approuague-Kaw, Cayenne-Nord-Ouest, Cayenne-Nord-Est, Cayenne-Sud-Est, Cayenne-Sud-Ouest, Iracoubo, Kourou, Macouria, Mana, Rémire-Montjoly, Roura, Saint-Georges-de-l'Oyapock, Saint-Laurent-du-Maroni, Sinnamary, Montsinéry-Tonnegrande, Maripasoula, Cayenne-Centre, Cayenne-Sud, Matoury

Landoppervlakte:
83.534 km²
Hoofdstad:
Cayenne
Overige steden:

Georgetown, Linden, New Amsterdam, Bartica, Skeldon, Rosignol

Landnummer:
594
Internetlandcode:
.gf
Aantal inwoners:
231.167
Valuta:
  • Euro
Taal:
Frans
Bezienswaardigheden:

Guyana National Museum, Walter Roth Museum, Guyana Zoo, Castellani House

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Guyana te bekijken.