Kyrgyzstan

Kirgizië of Kirgistan, officieel de Kirgizische Republiek, is een land in Centraal-Azië. Het land is een binnenstaat en wordt begrensd door Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. De helft van het land, dat een totale oppervlakte heeft van 199.949 km², ligt boven 3000 meter hoogte in het Tiensjangebergte. De hoofdstad is Bisjkek in het noorden van het land.
Vanaf de 19e eeuw kwam Kirgizië stap voor stap onder het gezag te staan van het Russische Rijk en later de Sovjet-Unie. In 1936 werd Kirgizië een socialistische sovjetrepubliek. Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde Kirgizië zich in 1991 onafhankelijk en in 1993 werd een grondwet van kracht die het staatshoofd verregaande bevoegdheden geeft.
De Centraal-Aziatische republiek kent in het zuiden nog steeds etnische spanningen. Vooral tussen Oezbeekse en Kirgizische bevolkingsgroepen. Van de inwoners zijn 73 procent Kirgiezen, Oezbeken vormen met 15 procent een etnische minderheid.
Kirgizië heeft een uitgesproken landklimaat, met koude winters en hete zomers. In het voor- en najaar kan het in de bergen nog sneeuwen, maar 's zomers is het op grotere hoogte juist aangenaam vertoeven. De gemiddelde januaritemperatuur in Bisjkek is min 5 graden, in juli is het gemiddeld 24 graden.

Continent:
Azië
Provincies:

Bisjkek, Batken, Chü, Jalal-Abad, Naryn, Osj, Talas, Ysykköl, Osj

Landoppervlakte:
199949 km²
Hoofdstad:
Bisjkek
Overige steden:

Osj, Dzjalal-Abad, Karakol, Tokmok, Özgön, Kyzyl-Kyya, Balykchy

Landnummer:
996
Internetlandcode:
.kg
Aantal inwoners:
5727553
Valuta:
  • Kirgizische Som
Taal:
Kirgizisch
Bezienswaardigheden:

Issyk Koelmeer, Soelajman-Too, Altyn Arashan, Burana Tower, Osh Bazaar, Ala Archa National Park, Holy Trinity Russian Orthodox Cathederal, Dungan Mosque

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Kyrgyzstan te bekijken.