Laos

Vlag

Laos, of officieel Democratische Volksrepubliek Laos, is een land in Azië en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Een inwoner van Laos noemt men een Laotiaan. Het is het enige land in Pacifisch Azië dat geen kustlijn heeft. Het land heeft een oppervlakte van 236.800 km², waarvan 4736 km² water. Het totale oppervlak is nagenoeg even groot als het Verenigd Koninkrijk, en bijna 6 keer zo groot als Nederland. Het landschap is grotendeels erg ruw bergachtig terrein – waaronder het Annamitisch gebergte – met hier en daar wat vlakke gebieden, voornamelijk rondom de rivier de Mekong. Het hoogste punt in het land is Phou Bia met 2817 meter, in de provincie Xhieng Khuang. Het laagste punt is de rivier de Mekong die op 70 meter stroomt. Laos ligt tussen 14 en 22 graden noorderbreedte en tussen de 100 en de 106 graden oosterlengte.
De lengte van de Laotiaanse landgrenzen bedraagt 5083 km. De grootste rivier in Laos is de Mekong.
Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Laos. Tijdens het koninkrijk was het boeddhisme er staatsgodsdienst. De Lao zijn boeddhisten. De andere volken hangen natuurreligies aan. Er zijn ongeveer 30 000 katholieken en 25 000 protestanten. Na de omwenteling in 1975 zijn de godsdiensten ongemoeid gelaten en sinds 1991 bestaat er ook officieel weer godsdienstvrijheid.

Continent:
Azië
Provincies:

Attapeu, Bokeo, Bolikhamsai, Champassak, Hua Phan, Khammuan, Luang Namtha, Luang Prabang, Phongsali, Salavan, Sainyabuli, Savannakhet, Sekong, Udomxai, Vientiane, Xieng Khuang, Saisomboun

Landoppervlakte:
236800 km²
Hoofdstad:
Vientiane
Overige steden:

Champassak, Kaysone Phomvihane, Luang Prabang, Pakse, Paksong, Phonsavan, Sam Neua, Xhieng Khusang

Landnummer:
856
Internetlandcode:
.la
Aantal inwoners:
7019073
Taal:
Laotiaans
Bezienswaardigheden:

Luang Prabang, Pak Ou, Kuang Si, Luang Nam Tha, Muang Sing, Vientiane, Vang Vieng, Phonsavan en the Plain of Jar, Vieng Xai, Bolaven Plateau, Champasak, Si Pan Don

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Laos te bekijken.