Libanon

Vlag

Libanon, officieel de Republiek Libanon, is een klein en dichtbevolkt land gelegen aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee. In het zuiden grenst het aan Israël en in het oosten en noorden aan Syrië. Parallel met de vlakke kuststrook loopt het Libanongebergte. De oostgrens met Syrië wordt gemarkeerd door het gebergte van de Anti-Libanon. Het woord Libanon komt van het Aramese woord laban wat 'wit' betekent, een verwijzing naar de besneeuwde pieken van de Libanonberg. Tussen de twee gebergtes loopt de Bekavallei.
Het land heeft door zijn hoge bergen geen gebrek aan water. De belangrijkste rivieren zijn de Litani en de Orontes. De hoogste berg van Libanon is de Qurnat as Sawda', 3088 m hoog.
Al sinds de tijden van de Feniciërs is Libanon een belangrijke leverancier van hout. De Libanonceder is nog steeds het symbool van het land en is opgenomen in de vlag van Libanon. De ceders zijn thans beschermd en mogen niet meer gekapt worden.
Het land behoort tot de Arabische Liga. De bevolking van Libanon staat in de Arabische wereld bekend om haar handelsgeest en is hoog opgeleid. In het gehele Midden-Oosten zijn hoog opgeleide Libanezen te vinden die als expat werken.
De belangrijkste economische sectoren zijn de handel, de financiële dienstverlening, het toerisme en de industrie. Ongeveer 12{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de beroepsbevolking is in de landbouw werkzaam. De Libanese wijnbouw is ook in het Westen beroemd.

Continent:
Azië
Provincies:

Beiroet, Libanongebergte, Noord, Beka, Nabatiye, Zuid

Landoppervlakte:
10452 km²
Hoofdstad:
Beiroet
Overige steden:

Sidon, Tyrus, Anjar, Byblos, Baalbek, Tripoli, Halba, Zahleh, Jezzine, Hasbeya

Landnummer:
961
Internetlandcode:
.lb
Aantal inwoners:
6237738
Valuta:
  • Lebanese Pond
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Jeita Grotto, Sursock Museum, Gibran Museum, Byblos Castle, Beirut Art Center, Qadisha-Vallei, Tempels van Baalbek, Onze Vrouw van Harissa, Zaitunay Bay

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Libanon te bekijken.