Belarus

Wit-Rusland, officieel de Republiek Belarus, is een republiek in Oost-Europa. Het land was samen met onder andere Rusland en Oekraïne een van de oorspronkelijke Sovjet-republieken. Wit-Rusland verklaarde zich onafhankelijk op 19 september 1991. De hoofdstad is Minsk.
Op economisch vlak wordt Wit-Rusland gekenmerkt door het voortbestaan van grote staatslandbouwbedrijven, hoewel een vrijgave van de marktsector voorzichtig aangevat werd met ondersteuning uit Moskou. Wit-Rusland is minder sterk getroffen door de crisis van 2008-2009 dan de buren Rusland, Oekraïne en Letland en is momenteel welvarender dan de eerste twee landen. Het verschil met Oekraïne bestaat al jaren, maar de hogere levensstandaard ten opzichte van Rusland is een recent verschijnsel.
Het staatshoofd van Wit-Rusland is de president. Hij wordt op directe wijze voor een periode van vijf jaar gekozen. Loekasjenko werd in 1994 tot president gekozen en liet zijn ambtstermijn in 1996 via een referendum verlengen tot 2001. In 2001 werd hij herkozen. Omdat een president volgens de Wit-Russische grondwet niet meer dan twee termijnen aan de macht mag zijn, hield Loekasjenko op 21 oktober 2004 een referendum waarin hij het volk vroeg een grondwetswijziging door te voeren om de termijnenlimiet af te schaffen. Een ruime meerderheid van de bevolking was vóór de grondwetswijziging die daarna werd doorgevoerd. Internationale waarnemers oordeelden dat er gefraudeerd was.

Continent:
Europa
Provincies:

Oblast Brest, Oblast Gomel, Oblast Grodno, Oblast Mogiljov, Oblast Minsk, Oblast Vitebsk

Landoppervlakte:
207600 km²
Hoofdstad:
Minsk
Overige steden:

Homel, Vitebsk, Mahiljow, Brest, Hrodna, Babroejsk, Baranavitsjy, Barysaw, Pinsk

Landnummer:
375
Internetlandcode:
.by
Aantal inwoners:
9570376
Valuta:
  • Wit-Russische Roebel
Taal:
Wit-Russisch
Bezienswaardigheden:

Island of Tears, Victory Square, Church of Saints Simon and Helena, Monument to Monarch Algirdas, Minsk-Arena Complex, Woud van Białowieża, Kasteel Mir, Geodetische boog van Struve

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Belarus te bekijken.