Zweden

Zweden, officieel het Koninkrijk Zweden, is een land in Scandinavië in Noord-Europa. Het wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. De hoofdstad en tevens grootste stad is Stockholm.
Het land heeft een oppervlakte van 450.295 km² en 9.880.604 inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,9/km² is Zweden het op vier na dunstbevolkte land in Europa. Met 82{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. De staat Zweden is ontstaan in de Middeleeuwen en groeide in de Vroegmoderne Tijd uit tot grootmacht, die onder meer delen van de tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk omvatte. In de 18e, 19e en aan het begin van de 20e eeuw werd echter veel gebied verloren. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee vervolgens bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest.
Het huidige Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Zweden staat veertiende in de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en eindigde in 2008 als eerste in de democratie-index van het blad The Economist. Zweden is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie. Het valt wel buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zweedse kroon.

Continent:
Europa
Provincies:

Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Landoppervlakte:
450295 km²
Hoofdstad:
Stockholm
Overige steden:

Gävle, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Lund, Malmö, Örebro, Sundsvall, Uppsala, Visby

Landnummer:
46
Internetlandcode:
.se
Aantal inwoners:
9880604
Valuta:
  • Zweedse Kroon
Taal:
Zweeds
Bezienswaardigheden:

Slot Drottningholm, Vikingnederzettingen, Hoogovens van Engelsberg, Rotstekeningen van Tanum, Skogskyrkogården, Lapland, Vlootbasis Karlskrona, Hoge Kust, Radiostation Varberg, Geodetische boog van Struve, Mijngebied van de grote Koperberg

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Klik hier om al het werelderfgoed van Zweden te bekijken.