Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Biosfeerreservaat Río Plátano

  • Honduras

Dit reservaat ligt op de waterscheiding van de Río Plátano. Het biosfeerreservaat is een van de weinige overblijfselen van een tropisch regenwoud in Midden-Amerika. Het gebied heeft een overvloedige en gevarieerde flora en fauna. In het bergachtige landschap, dat afloopt naar de Caribische kust, hebben meer dan 2.000 inheemse indianen hun traditionele manier van leven behouden. In het reservaat Río Plátano leven 39 soorten zoogdieren, 377 vogelsoorten en 126 reptielen en amfibieën. Bedreigde soorten die er voorkomen zijn onder meer de reuzenmiereneter, Baird’s tapir, jaguar, ocelot, poema, margay, Midden-Amerikaanse otter, zeekoe, Amerikaanse krokodil, bruine kaaiman, arend, ara en gier.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.

Foto 2

Content:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
196
Inschrijvingsjaar:
1982
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Honduras, officieel de Republiek Honduras is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. De hoofdstad van het land is Distrito Central.
Honduras is een democratie en een republiek. Het land is een oud-kolonie van Spanje en verkreeg haar onafhankelijkheid in 1821. De huidige grondwet dateert uit 1982. Aan het hoofd van het land staat de president, die tevens regeringsleider is. Elke vier jaar zijn er verkiezingen. Honduras heeft een eenkamerparlement, het Nationaal congres, bestaand uit 128 leden. Er is één lid en één plaatsvervangend lid per 35.000 stemgerechtigden.
Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Onze-Lieve-Vrouw van Suyapa is de beschermheilige van Honduras. Het beleid van de opeenvolgende regeringen van 1821 tot 1957 is steeds duidelijk laïcistisch geweest. Sedert 1966 worden aan bijzondere scholen subsidies gegeven.
Een kleine minderheid van de bevolking is protestants.

Provincies:

Atlántida, Gracias a Dios, Francisco Morazán, Olancho, Yoro, Colón

Landoppervlakte:
112492 km²
Hoofdstad:
Distrito Central
Overige steden:

Catacamas, Choloma, Choluteca, Comayagua, Danlí, El Progreso, Juticalpa, La Ceiba, Olanchito, Puerto Cortés, San Pedro Sula, Siguatepeque, Tela, Villanueva.

Landnummer:
504
Internetlandcode:
.hn
Aantal inwoners:
8893259
Valuta:
  • Honduras Lempira
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Ruinas de Copán, Pulhapanzák-watervallen, Meer van Yojoa, Grotten van Taulabé, Botanische tuin Lancetilla, Baai-eilanden, El Cajón

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.