Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Oude ommuurde stad Shibam

  • Jemen

Shibam is een stad in het Jemenitische gouvernement Hadramaut. De stad stamt al van voor de jaartelling maar werd in de 16e eeuw herbouwd. Door ruimtegebrek ging men al snel in de hoogte bouwen en ontstonden gebouwen tot wel tien verdiepingen hoog. Er staan zo'n 500 gebouwen die elk door slechts één familie bewoond worden. Steeds als de familie groeit en er ruimtegebrek ontstaat wordt er een verdieping toegevoegd.
De gebouwen zijn opgetrokken uit leem en afgewerkt met een laagje kalksteen of gips waardoor de buitenkant watetafstotend is. Doordat leem kwetsbaar is voor water moeten de gebouwen regelmatig onderhouden worden. Tegenwoordig zijn de meeste gebouwen aangesloten op de waterleiding maar door de bij behorende lekkages zijn veel gebouwen in een slechte staat geraakt. Shibam wordt ook wel het Manhatten van de woestijn genoemd. De stad wordt omringd door een zeven meter hoge muur met slechts één toegangspoort. De stad werd in 1982 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
192
Inschrijvingsjaar:
1982
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Jemen , officieel de Republiek Jemen, is een republiek in het westen van Azië. Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. Het land behoort tot de Arabische Liga.

De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Sanaa. Het land heeft ongeveer 24 miljoen inwoners en een oppervlakte van 527.968 km².

Jemen ontstond op 22 mei 1990 toen Noord- en Zuid-Jemen met elkaar werden verenigd. Door diverse interne conflicten, terrorisme, grote verschillen tussen het zuiden en het noorden en corruptie heeft het land in vergelijking met andere landen in de Arabische Wereld economisch weinig kunnen profiteren van de olievoorraden. Met een bruto binnenlands product van $1.061 per hoofd van de bevolking is Jemen het armste land op het Arabisch Schiereiland.[4] In de laatste jaren is er wel vooruitgang geboekt op diverse terreinen, maar er wordt alom gevreesd voor grote economische en politieke problemen als de oliebronnen uitgeput raken.

Landoppervlakte:
527.968 km²
Hoofdstad:
Sanaa
Overige steden:

Sanaa, Al Ḩudaydah, Ta`izz, `Adan, Al Mukallā, Ibb, Sayyān

Landnummer:
967
Internetlandcode:
.ye
Aantal inwoners:
27.392.779
Valuta:
  • Roemeense Leu
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Shaharah brug, Sana'a, De woestijn, Socotra, Kawkaban

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.