Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Historische stad Zabid

  • Jemen

Zabid is een oude plaats in het westen van Jemen en heeft ongeveer 8000 inwoners. Zabid is vernoemd naar een gelijknamige wadi ten zuiden van de stad. Het is een van de oudste steden in Jemen.

De stad was de hoofdstad van de Ziyadid-dynasty van 819 tot 1018 en van de Najahid-dynasty van 1022 tot 1158. Het was de hoofdstad van Jemen van de 13e tot de 15e eeuw. In de stad was toen de beroemde universiteit van Zabid en het was een belangrijk centrum van islamitische wetenschappen. Zabid had destijds ook een slavenmarkt.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
611
Inschrijvingsjaar:
1993
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Jemen , officieel de Republiek Jemen, is een republiek in het westen van Azië. Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. Het land behoort tot de Arabische Liga.

De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Sanaa. Het land heeft ongeveer 24 miljoen inwoners en een oppervlakte van 527.968 km².

Jemen ontstond op 22 mei 1990 toen Noord- en Zuid-Jemen met elkaar werden verenigd. Door diverse interne conflicten, terrorisme, grote verschillen tussen het zuiden en het noorden en corruptie heeft het land in vergelijking met andere landen in de Arabische Wereld economisch weinig kunnen profiteren van de olievoorraden. Met een bruto binnenlands product van $1.061 per hoofd van de bevolking is Jemen het armste land op het Arabisch Schiereiland.[4] In de laatste jaren is er wel vooruitgang geboekt op diverse terreinen, maar er wordt alom gevreesd voor grote economische en politieke problemen als de oliebronnen uitgeput raken.

Landoppervlakte:
527.968 km²
Hoofdstad:
Sanaa
Overige steden:

Sanaa, Al Ḩudaydah, Ta`izz, `Adan, Al Mukallā, Ibb, Sayyān

Landnummer:
967
Internetlandcode:
.ye
Aantal inwoners:
27.392.779
Valuta:
  • Roemeense Leu
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Shaharah brug, Sana'a, De woestijn, Socotra, Kawkaban

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.