Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Historische centrum van Sachrisabz

  • Oezbekistan

Sachrisabz is een stad in Oezbekistan. Timoer Lenk, de 14e-eeuwse heerser en veroveraar is hier geboren. Hij bouwde er zijn paleis en zijn graftombe. Timoer is echter niet begraven in Sachrisabz, maar in de Gur-Emir in Samarkand.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
885
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Oezbekistan, officieel de Republiek Oezbekistan, is een land in Centraal-Azië. Het grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het heeft geen verbinding met een zee.
De irrigatielandbouw is geconcentreerd in de vruchtbare oasegebieden langs de bovenloop van de Syr Darja, langs de Zeravsjan, in de omgeving van Samarkand en Buchara, in het dal van de Tsjirtsjik bij Tasjkent en aan de benedenloop van de Amu Darja bij Noekoes, waar katoen, luzerne, fruit, zijde, rijst en wijn worden geproduceerd. Oezbekistan is de tweede katoenproducent van de wereld.
De bodem is rijk aan grondstoffen. Vooral het Ferganabekken is in dit opzicht belangrijk (winning van koper, molybdeen, bismut, arseen, ozokeriet, fluoriet, uraan, zwavel, steenkool en aardolie). Daarnaast komt nog steenkool voor bij Angren, ten oosten van Tasjkent en bij Bekabad aan de Syr Darja, voorts in de zeer rijke aardgasvelden van Gazli, Dzjarkak en Moebarek bij Buchara.
Oezbekistan is lid van de Verenigde Naties, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, het IMF en de Wereldbank, de OVSE en is aangesloten bij de NAVO via het Partnership for Peace.

Provincies:

Tasjkent, Andizan, Buchara, Fergana, Jizzax, Namangan, Navoiy, Qashqadaryo, Samarkand, Sirdaryo, Surxondaryo, Tasjkent, Xorazm

Landoppervlakte:
447400 km²
Hoofdstad:
Tasjkent
Overige steden:

Andizan, Buchara, Fergana, Jizzax, Samarkand, Karshi, Namangan, Urganch, Nukus, Termiz

Landnummer:
998
Internetlandcode:
.uz
Aantal inwoners:
29473614
Valuta:
  • Oezbeekse Sum
Taal:
Oezbeeks
Bezienswaardigheden:

Itchan Kala, Registan, Shahr-i-Zindar Monumenten, Gur Emir Mausoleum, Grote Minaret van de Kalon, Bibi Khanym Moskee, Metro Taschkent, Lyab-i-Huaz

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.