Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

East Rennell

  • Salomonseilanden

East Rennell is het oostelijk gedeelte van de atollen Rennell-Bellona, die onderdeel uitmaken van de Salomonseilanden. De atol bestaat uit koraal, dat voornamelijk begroeid is met bomen, en omsluit het meer Lake Tegano, dat voorheen een lagune was. In 1998 is East Rennell door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
Content:
  • Oceanië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
854
Inschrijvingsjaar:
1998
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

De Salomonseilanden (ook Solomoneilanden genaamd, Engels: Solomon Islands) zijn een eilandengroep in het westelijk deel van de Grote of Stille Oceaan ten oosten van Nieuw-Guinea die sinds 1978 een onafhankelijke staat vormen.
De eilandengroep bestaat uit zes grote eilanden in twee rijen (Choiseul, Santa Isabel, Malaita, New Georgia, Guadalcanal en Makira) en bijna duizend kleine eilandjes. Een zevende eiland, Bougainville behoort geografisch gezien ook tot de Salomonseilanden, maar is politiek gezien een deel van Papoea-Nieuw-Guinea.
De eilanden zijn als Commonwealth Realm lid van het (Britse) Gemenebest van Naties. De oppervlakte van de eilanden samen bedraagt 28.896 km² en er wonen 622.469 (2016) mensen. De hoofdstad Honiara ligt op het eiland Guadalcanal en telt ongeveer 40.000 inwoners.

Provincies:

Central, Choiseul, Guadalcanal, Isabel, Makira, Malaita, Rennell-Bellona, Temotu, Western

Landoppervlakte:
28.896 km² 
Hoofdstad:
Honiara
Landnummer:
677
Internetlandcode:
.sb
Aantal inwoners:
622.469 
Valuta:
  • Salomon Dollar
Taal:
de Melanesische variant van het Engels
Bezienswaardigheden:

Mooie natuur. Zon, zee strand.

Wetenswaardigheden:

De eilanden worden regelmatig geteisterd door orkanen. Daarom worden de hutten waarin de mensen wonen laag op de grond gebouwd.
In december 2002 werden twee eilanden geraakt door het oog van de cycloon Zoe, een tropische storm van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 300 km/h. De cycloon veroorzaakte een stijging van het zeewater met 5 meter. De geraakte eilanden waren Tikopia, Fatutaka en Anuta waarop in totaal 3000 - 4000 mensen wonen. Tikopia is het grootste en is 5 kilometer lang. Dit zijn vulkanische eilanden van de Santa Cruz groep. De Santa Cruz-eilanden liggen op 960 kilometer afstand van Honiara en zijn alleen per schip bereikbaar, want er is geen luchthaven. Volgens de berichten waren de verwoestingen enorm, maar de meeste mensen hebben zich in veiligheid kunnen brengen.
Op 1 april 2007 vond in de buurt van de Salomonseilanden een hevige zeebeving plaats met kracht 8,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zo'n 40 km van het eiland Gizo.
Een uur of twee na de beving trof een tsunami de Salomonseilanden. Golven van enkele meters hoogte hebben diverse plaatsen geraakt. Er vielen enkele tientallen dodelijke slachtoffers, en duizenden mensen werden dakloos.

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.